Een kind komt naar ons toe

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Verkleedkist, beginnen maar!

verkleedkist

In ons gezin werd het meest gespeeld met kleren uit de verkleedkist. Daar zaten beslist geen kant en klare roze prinsessejurkjes of piratenpakken in. Nee, enkele lappen glanzende voeringsstof, oude sjaaltjes, twee paar schoenen met hoge naaldhakken, stukken gordijnstof, een oud laken, een speelgoedzwaard, wat losse tule, een rokje van tule -want een meisje wil toch ook een balletdanseresje of elfje kunnen zijn- een bruine lange doorknooprok, wat verschillende hoedjes en petten, een oude bril, een stropdas, een gilet-vest, een kroontje, oude slinger, oranje boa, paar T-shirts, een zwart colbertje, kronen van goudkarton, een baret met een veer (van Zwarte Piet), oude tasjes en natuurlijk.... veiligheidsspelden.

verkleed meisje

Verbeelding en verhalen. Je kunnen inleven in een ander, je verplaatsen in een ander. Een passend attribuut of symbool: en je bent die ridder of goede fee. Vaardigheden en bewustzijn die ook alles te maken hebben met groeien in geloof.
En dat spelenderwijs!Vele woensdagmiddagen werden er met vriendjes of vriendinnetjes toneelstukjes voorbereid. De zolder, waar we onder een dwarsbalk een rail met gordijnen hadden gemaakt, werd omgetoverd tot een heus theater, klapstoeltjes op een rij en de voorstelling kon beginnen!
Vooral die bruine doorknooprok, die nog van mijn moeder was geweest heb ik in vele gedaantes mogen aanschouwen. Als mantel van een zwerver, als strapless-avondjurk met lange split, als mantel van Jozef, van een herder, als een gewone lange rok (die vele keren werd omgeslagen) van een arm meisje..... In elk toneelstukje had hij een andere functie!

kind als hulpsinterklaas

Heb je een kind dat in deze maand aan het twijfelen is geslagen. Het Sinterklaasfeest is dan anders, maar toch niet minder een feest. Zeker als je zelf ook een rol mag spelen in het Sinterklaasverhaal. Maak van een lap rode (fluwelen) stof een Sinterklaasmantel. Zoomje aan een kant, waardoor je een gouden (kerst)lint rijgt vormt de hals-sluiting en als je rondom langs de zomen van de mantel hetzelfde lint stikt, is hij helemaal prachtig. Pak deze mantel in en zorg dat dit kind het pakje als eerste uitpakt. Deze hulpsinterklaas, kan dan per gedicht van de echte Sinterklaas de opdracht krijgen de pakjes uit te kiezen en aan de ontvanger te geven! Later zal je deze mantel weer in allerlei rollen, van koning tot ridder, van page tot St. Maarten, zien schitteren!

verkleed als drie-koningen

Deze tijd, met de kerstvakantie en de lange winterdagen in het vooruitzicht, met gelegenheden te over om bijvoorbeeld het kerstverhaal na te spelen en je te verkleden met Driekoningen, zou je met een verkleedkist/mand kunnen beginnen.
Gebruik de kist/mand om de cadeautjes van Sint Nicolaas in te doen en pak enkele dingen voor de verkleedkist in, bijv. enkele lappen en een paar "accessoires". Zo heb je meteen enkele cadeautjes. Zo"n verkleedkist is in een ommezien gevuld en staat garant voor uren fantastische en wonderlijke toneelvoorstellingen.
Applaus!

EK

Artikelen in dit thema Een kind komt naar ons toe

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook