Als een mantel

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Allerheiligen/allerzielen (1 en 2 november)

Allerzielen

Het eerste voorbeeld is bedoeld voor de allerkleinsten.
Een pagina van het boekje "lieve oma pluis" van Dick Bruna vormt de basis. Als je bloemen gaat brengen bij het graf (het tuintje) van een dierbare, dan kunnen je kinderen gerust mee. De onderzetter met de tekst "bewaar in uw hand" is tegelijkertijd wens en gebed! Een lichtje mag natuurlijk niet ontbreken.

allerzielen: graf oma pluis+lichtje+onderzetter

Bij de winkel "de Tuinen" vond ik een waxinelichtjeshouder met aan de ene kant de tekst "voor een lieve oma" en aan de andere kant een iets langere tekst die spreekt van "een luisterend oor" en "een hart van goud". Het lijken cliches, maar als je oma echt zo was, dan was ze een geschenk uit de hemel.

foto oma + achterkant lichtjeshouder

Is er niet een speciaal iemand die je wil/kan gedenken op Allerzielen, dan is deze opstelling misschien een idee. Het plaatje komt uit het afbeeldingenbestand van Google. De klimop drukt "trouw" uit en de wierook doet denken aan het afscheidsritueel, de absoute, waarmee elke katholieke uitvaart wordt afgesloten.
De wierook die wordt aangestoken is een eerbetoon aan de overledene en zoals de rook omhoog kringelt tot Gods aanschijn, zo neemt de wierook onze gedachten, wensen en gebeden met haar mee.
De wierookhouder vond ik bij Xenos en de wierook heeft de vorm van een kegeltje en ruikt naar lavendel (lavendel staat erom bekend dat het rustgevend is)

allerzielen=bewaar in uw hand plaatje=onderzetter=wierook

Deze opstelling gaat over "verdrietig zijn". Een pagina uit het gebedenboekje "zo kun je bidden als je verdrietig bent", vormt het hart van dit kijktafeltje: dat je je verdrietig voelt, komt omdat je niet hard bent als een steen, maar warm en vol leven. Juist daardoor komen er tranen. "Heer, God van het leven, kijk, hier ben ik. Levender dan steen, maar ook veel gevoeliger." Echte kiezelsteentjes passen hier goed bij.

allerzielen: waarom?(bidden als je verdrietig bent)

In deze opstelling zie je enkele symbolen die iets verbeelden van ons geloof in een voortbestaan na de dood. De steen doet denken aan het graf van Jezus op Paasmorgen: hij is niet hier, hij is opgestaan!
Het griekse woord "psyche" betekent niet alleen vlinder, maar ook ziel. Een mooier beeld van metamorfose is er niet. Een rups die tot een vlinder wordt. Zo verschillend en toch dezelfde. Ons lichaam en onze ziel, zo verschillend en toch allebei "ik".
Het schaaltje met graan koos ik met het oog op de bijbelse uitspraak dat "als het graan niet in de aarde valt en sterft, het géén vrucht kan voortbrengen". Eén gezaaid graankorreltje, laat een halm ontstaan met daarin vele nieuwe graankorreltjes: dertig, zestig, hondervoud!
De achtergrond-doek is zo bevestigd dat hij "de hoogte in gaat" en zo verwijst naar de hemel. Zet er nog een mooi lichtje bij.

Allerzielen met steen, vlinders en graan

Deze opstelling is in al zijn eenvoud ook indringend.
De steen staat symbool voor een grafsteen, vergelijk de steen die voor het graf van Jezus werd gerold. Het kruisje staat symbool voor het geloof in Jezus Christus, de onderzetter is tegelijk een bede: Bewaar in uw hand..... alle mensen die gestorven, laat hen wonen in Uw licht. De ondergrond en de crysanten passen bij de herfst.

allerzielen

In het derde koffertje zit het "lichtje van...", zet op een eenvoudig rechthoekig zinken onderbord de foto van degene die je wil gedenken, samen met een knufffeltje en de gebedskaart. Een opstelling die een tienerzoon of -dochter zelf op zijn/haar kamer kan maken!

lichtje van troost met gebedskaart

houder 'in gedachten'

Het is misschien mooi om een waxinelichtjes-houder te hebben die je speciaal gebruikt als je wilt denken aan iemand die overleden is. Deze houder vond ik in een winkel van woon-accessoires.

kijktafel 'in gedachten' zinboekje troost allerzielen 2011

De ondergrond van dit gedenkplekje is een voile in een hemelsblauwe kleur, de kleur die verwijst naar de hemel. In een klein vaasje staan enkele herfst crysantjes en op de achtergrond het Zinboekje 'troost'. Dit is een boekje met teksten voor volwassenen, maar ook geschikt voor bijvoorbeeld tieners. (zie:) Het kleine houten hartje staat voor de liefde en het gemis. De houder staat centraal en daaromheen enkele mooie stenen.Op dit gedenkplekje staat de 'gedachteNIS' centraal. Deze kaart, in de vorm van een drieluik is, verkrijgbaar bij Berneboek.com. (zie rubriek links) Kinderen kunnen op de kaart tekenen, plakken en kleuren, zo kunnen ze een kaart maken met een heel persoonlijk tintje. De kaart staat op een rechthoekig zinken onderbord, gevuld met kleine glassteentjes. Natuurlijk brandt er een lichtje!

allerzielen

De blauwe onderzetter uit het eerste, rode koffertje 'Beginnen maar!' is heel geschikt voor de kijktafel voor Allerzielen. De grote steen wordt in ons gezin ook gebruikt bij Pasen, het feest van de verrijzenis: het is de steen die voor het graf door de engelen is weggerold: Goede God, bewaar alle mensen, levenden en doden, in uw hand!

EK

Artikelen in dit thema Als een mantel

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook