Als een mantel

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

’Als een mantel...’, november 2012

Een mantel beschermt je niet alleen tegen regen en kou, maar zegt ook iets over je identiteit. Als je iemand gekleed ziet in een rode mantel afgezet met bontrand van hermelijn, dan weet zelfs het kleinste kind dat dit een koning is. En die man met een rode mantel met een gouden bies, gezeten op een wit paard? Natuurlijk, dat is Sinterklaas!

Een aantal voorbeelden van kijktafeltjes waarin een jas of mantel centraal staat. Je kunt zelf aan de hand van de leeftijd van je kind bepalen, welke kijktafel het meest geschikt is voor jouw gezin. Steek af en toe het kaarsje aan, want dan komt de kijktafel tot leven!

als een mantel, als een winterjas...

Kijktafel

In november is het maar wat fijn als je een lekker warme winterjas hebt. Bas, uit het boek 'Alle maanden van het jaar' heeft een mooie oranje jas. Ik zette het boek open op een placemat, een mooie oranje-achtige herfstkleur. Je kunt ook een lapje of placemat in een andere herfstkleur gebruiken. Een herfstlichtje maakt je kijktafel compleet.

Kijktafel

Als het regent wordt hij niet nat en ook als er een november-storm opsteekt kan hij zich laten duwen door de wind. De paddenstoelen die je ziet komen uit de winkel vandaan. Op de voorgrond van de kijktafel liggen herfstbladeren in verschillende tinten. Als je gevonden herfstbladeren tussen twee lagen keukenpapier legt en daar iets zwaars op zet, bijv. enkele boeken, dan drogen de bladeren mooi plat op en krullen ze niet zo snel om.

kijktafel

In deze maand liggen de parken en plantsoenen vol met eikels, kastanjes, beukennootjes, dennenappels en elzenpropjes. Natuurlijk maak je voor deze gevonden herfst-schatten plaats op de kijktafel. Deze kijktafel is geschikt voor peuters en kleuters en benadrukt het aspect 'beschermen tegen het gure weer'

de mantel van Sint Maarten

Detail kijktafel Sint Maarten /afbeelding

Een mooie kaart waarop Sint Maarten zijn mantel deelt met de bedelaar staat centraal op deze eenvoudige kijktafel. Heb je een dergelijke kaart niet, zoek dan in het afbeeldingenbestand van Google, print hem uit en plak hem op een stukje stevig papier. Het feest van Sint Maarten (H. Martinus van Tours) vieren we op 11 november. Meer achtergrondinformatie over Sint Maarten, St. Maartenliedjes, kleurplaten e.d. vind je op de site van het Sint Maartensberaad van de stad Utrecht. Ga naar...

kijktafel de mantel van Sint Maarten met afbeelding/kaart

De kaart/afbeelding staat in de gebedskaarthouder uit een van de koffertjes. De ondergrond is een dieprood kaarsenonderbord. Ik schikte een afgevallen takje van een beukenboom vol bladeren op dit bord en legde er enkele eikeltjes en kastanjes bij. Het waxinelichtje staat in een houdertje dat de vorm heeft van een herfstblad.

Een andere mogelijkheid is om een boek over St. Maarten voor de kijktafel te gebruiken. Dit stripboek wordt besproken onder de rubriek 'verhalen vertellen'

Kijktafel Sint Maarten met stripboek

Het boek staat op een placemat in een mooie herfstkleur. Enkele stenen houden het boek overeind. Er staat een pompoen bij. Van zo'n pompoen kan je een mooie lantaren maken om mee langs de deuren te gaan om een Sint Maartensliedje te zingen. Verder enkele herfstvruchten in de vorm van eikels en kastanjes en in het kleine vaasje staan allerlei soorten halmen en zaaddragende takjes. Want de natuur deelt zijn vruchten en zaden in dit seizoen heel gul uit!
Deze twee kijktafels zijn geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd en benadrukken het aspect 'delen'.

de mantel van Sint Nicolaas

kijktafel de mantel van Sinterklaas

Deze kijktafel kan je vanaf half november maken, als Sinterklaas met zijn stoomboot uit Spanje in Nederland is aangekomen. Een afbeelding van de mantel van Sint Nicolaas staat centraal (afbeeldingenbestand Google). Sinterklaas, de H. Nicolaas, draagt een bisschopsmantel. Hij was bisschop van de stad Mira.

mantel Sint Nicolaas, detail kijktafel

Door alleen de mantel op de kijktafel neer te zetten, verwijs je naar de hele figuur van Sinterklaas. Zo leren je kinderen ongemerkt wat een symbool is.

dertail kijktafel :mandarijntjes, kaneel, strooigoed, sinaasappelschijfjes

Bij de sinterklaastijd horen allerlei speciale lekkernijen: speculaas, pepernoten, appeltjes van oranje (mandarijnen/sinaasappels), marsepein, chocoladeletters, taai-taaipoppen... Leg hiervan iets op de kijktafel. Met enkele kaneelstokjes en het strooigoed ruikt het heerlijk naar de sinterklaastijd in jullie huiskamer. Als je het lichtje bij deze kijktafel aansteekt, mogen je kinderen iets van de kijktafel proeven.

boom, december detail kijkafel Sinterklaas

Begin december zijn vrijwel alle bladeren van de bomen gevallen. Een 'kale' boom siert daarom deze kijktafel en het lichtje staat in een rode glazen houdertje.
Deze kijktafel is geschikt voor klein en groot en benadrukt het aspect 'identiteit'.

als een mantel om je heen

kijktafel met mantel Jozef

Mantels spelen in onze christelijke traditie een rol. Onze voorgangers dragen bijvoorbeeld een gebedsmantel, symbool van het kleed van Christus. Bijna alle heiligenbeelden die we kennen dragen een mantel. De beschermende rol van Jozef wordt vaak uitgebeeld met zijn mantel. Met zijn mantel beschermt hij zijn gezin. Dat alle vaders van vandaag dit ook doen!

kastanjes, bolsters en denneappel

Zijn de bolsters van de kastanjes eigenlijk ook geen beschermende jasjes? Het aspect dat deze kijktafel benadrukt is 'bescherming tegen het kwade'.

de schutsmantel van Maria

kijktafel veulig onder de mantel (van Maria)

We kennen de schutsmantel van Maria: iedereen kan bij haar zijn/haar toevlucht nemen, Overigens zijn de kinderen van redactielid Mirjam er nog niet uit of het nu echt wel Maria is. 'Het is Maria, Jezus en een engel ineen', zegt haar oudste.

De basis van het beeldje is een flexibel, houten poppetje dat je helpt om een menselijk lichaam te tekenen. Het poppetjes blijft makkelijk staan en je kunt het in verschillende houdingen zetten.
Van witte stof is een eenvoudig onderhemd gemaakt (in feite een grote,
dubbel-geklapte T geknipt met een gat midden boven in voor het hoofd, zodat je alleen de de twee zijkanten hoeft dicht te naaien). Voor de mantel knip je uit blauwe stof een halve cirkel; rond de hals een beetje ingeknipt om een kraagje te maken. De mantel wordt op zijn plaats gehouden met twee oude knoopjes en een draadje wol.

detail veilig onder de mantel van Maria

Een blauw (drijf)kaarsje op een houdertje, enkele dennenappels en een beeldje van geloof, hoop en liefde, maken deze kijktafel compleet. Onder de mantel staan vier poppenhuispoppetjes: volwassenen en kinderen, zij voelen zich allemaal veilig beschut onder de mantel van Maria.

EK/MH

Artikelen in dit thema Als een mantel

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook