Als een mantel

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor St. Willibrord, St. Maarten en Sint Nicolaas

St. Willibrord

Op 7 november vieren we het feest van de H. Willibrord. De ierse monnik Willibrord krijgt rond 700 na Christus de opdracht om het geloof in Jezus Christus te verkondigen onder de Friezen. Hij sticht als het ware de Kerk in de toenmalige Lage Landen, het huidige Nederland. Zonder hem zouden wij nu geen christenen zijn! Hij wordt de eerste bisschop van Nederland, met zijn zetel in Utrecht
Je kan thuis aandacht besteden aan deze gedenkdag met een speciaal kijktafeltje.

In het afbeeldingen-bestand van Google vond ik dit beeldje van St. Willibrord. Hij wordt altijd afgebeeld met een kerkje in zijn hand. Aan de staf kan je zien dat hij een bisschop is. Zet de afbeelding in de (gebeds)kaarthouder, samen met een lichtje. Ik koos voor een "sokkel" van houtsnijwerk.

willlibrord klassiek met lichtje

" Wie komt daar over het water aan, met het licht voor de lage landen? ", is de eerste zin van het liedje dat ter ere van het Willibrordjaar in 2000 werd gemaakt. De St.Willibrordvereniging, die actief is op het gebied van de oecumene, koos een bootje met een kruis erop, als logo. De betekenis van St.Willibrord in een notendop! Dit logo vergezelt ook vaak de activiteiten georganiseerd door de gezamenlijke kerken ter plaatse.

willibrord met oecumene-symbool

Op een blauwe placemat schikte ik doorzichtige, bruinig-groene stof om de illusie te wekken van water en land. Willibrord stak de Ierse- en Noordzee over, om bij ons het geloof te brengen. Een echt waagstuk in die tijd! In een klein bootje (kocht ik ooit aan een standboulevard-winkeltje) zette ik een kruis. Ik maakte dit kruis van klein takje met behulp van een speld. Je kinderen zouden de tocht met dit kleine bootje zelf kunnen naspelen. Help! Wat een hoge golven, verdrinken we niet?

willibrod met bootje en lichtje

Wilibrord stichtte de kerk in Nederland. Iedere dorp of stad heeft tegenwoordig een of meerdere kerken. De kerk is meer dan een gebouw. De Kerk dat zijn wij! Zonder de mensen die het geloof aan hun kinderen doorgeven en willen voorleven, zou de kerk al snel niet meer bestaan! Daarom dit kijktafeltje, bestaande uit een kaart van een dorp met een kerkje, samen met een lichtje.

willibrord kerk met bootje

Heb je al een mooie herfst-tafel staan. Dan kan je er eenvoudig een afbeelding van Willibrord of een kerkje bijzetten op 7 november. Je kan ook aan je kind(eren) vragen of ze van lego/duplo een kerkje bouwen. Zet het samen met enkele lego-poppetjes op de kijktafel!

kerk en lichtje in herfstsfeer

St. Maarten 11 november 2009

Op 11 november vieren we St. Maarten.
Het boek "Van winterkrans tot zomerdans" opengezet op de pagina van St. Maarten waarop kinderen met brandende lampions langs de deuren gaan, vormt de achtergrond van deze opstelling. Een mooie pompoen, echt of van aardewerk (Xenos) kan natuurlijk niet ontbreken. Enkele herfstbladeren en lichtjes in herfsttinten geven aan dat het nog steeds herfst is.

St. Maarten 2 met pompoen en lichtjes

Een kleurplaat, die ik in de gebedskaarthouder zette, vormt samen met een pompoen en enkele kaarsjes, een eenvoudige maar doeltreffende kijktafel.

St. Maarten 3 met kleurplaat

In dit kijktafeltje voor St.Maarten fungeert het prentenboek "Sint-Maarten en het beertje" als achtergrond. Zie ook de rubriek tips

St. Maarten 3 kijktafel voor 2008

Sint Nicolaas

kijkatfel sinterklaas in glazen ronde schaal

Half november komt de stoomboot uit Spanje weer aan.... het is leuk om ook de kijktafel een Sinterklaastintje te geven. Een ondiepe, ronde glazen schaal vormt de basis van deze kijktafel. Vul de schaal met mandarijntjes en strooigoed. Een ingepakt cadeautje, een chocoladeletter en een boek met Sinterklaasverhalen schik je ertussen. Als je het hebt kan je ook een Zwarte Piet en/of een Sinterklaas erbij zetten. Een lichtje (let op dat het veilig is!) mag natuurlijk niet ontbreken.



Als je een bekend Sinterklaasliedje uitprint en op stevig karton plakt, heb je meteen een prima achtergrond voor een Sinterklaaskijktafel. Zet het op een mooie gedrapeerde goud-kleurige lap stof. Erbij staat met de pakjesboot. Ik vond deze bij Blokker. Strooi als een echte Zwarte Piet met strooigoed rond en zet er een lichtje bij.

kijktafel sinterklaas

Je kan ook een kaarsen-onderbord gebruiken als ondergrond. Deze is oranje-rood. Knutsel samen met je kinderen een mijter van geel en rood karton. Er staat een flesje met naar kaneel geurende olie op de tafel. Zo ruikt het ook naar Sinterklaas. Chocoladeletters, suikerbeestjes, pepernoten, speculaas, borstplaat, marsepein: allemaal snoepgoed dat hoort bij de decembermaand.
Naast het ritueel van "de schoen zetten" is het fijn als je een boek hebt met Sinterklaasverhalen of-liedjes. Steek het kaarsje op de kijktafel aan en lees een verhaal voor of zing/leer samen een nieuw Sinterklaasliedje. Zo maak je mooie herinneringen voor later.....

EK

Artikelen in dit thema Als een mantel

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook