Hoor de muziek!

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijk en hoor de -winter-muziek!

Wintermuziek: buiten en binnenBuiten is het winter: bij elk seizoen horen speciale geluiden. Zoemen de bijen in de zomer; in de winter kraakt het ijs op de sloten, knerpt de sneeuw onder je voeten en tinkelen de ijspegels aan de dakgoten. Ja, ook in de winter zingt de schepping op zijn eigen manier.

Soms giet het van de regen of wil je lekker na het buiten spelen, binnen iets doen. Deze winter maken we muziek: wintermuziek, om samen plezier te maken, samen iets mooi of lekker hard te laten klinken: Ja, zing en maak muziek voor God, want dat hoort God graag....

kijktafel hoor de muziek: met mondharmonica en blokfluit en vogeltjes

Kies een winterse ondergrond: een platte glazen of zilveren schaal, maar ook een wit dienblad voldoet aan de eisen. Leg er eventueel een witte badhanddoek op, dan lijkt het net of het gesneeuwd heeft. Zet in een klein (wit) vaasje wilgenkatjes of misschien is er nog hulst over uit een kerststukje. Je kan glassteentjes en/of (kerst)decoratie als een kristal, prisma, slinger met hagelsteentjes toevoegen: zoek naar dingen met een ijs-sneeuw associatie.

lichtje op cd als onderzetter detail kijktafel hoor de muziek

Het lichtje, waarmee de kijktafel tot leven komt als je het aansteekt, staat op een oude cd. Ja, misschien kunnen we een cd opzetten en meezingen en dansen...
De vogeltjes zitten in een blauwe houten sieradenboom. Net als de vogels buiten, kunnen we ook binnen onze adem gebruiken en daardoor zingen of muziek maken op een fluit of trompet......

vogeltjes van kijktafel hoor de muziek

Leg op de kijktafel kleine (zelfgemaakte) muziekinstrumentjes. Deze blokfluit en mondharmonica komen uit de Hema, waar voor een klein prijsje ook trommeltjes en sambaballen te koop zijn!

blokfluit, mondharmonica en vogeltje

Winter: de vier jaargetijden van Vivaldi

Winter-muziek! Vivaldi maakte prachtige muziek over de vier seizoenen: 'De vier jaargetijden'. De onderstaande kijktafel werd hierdoor geïnspireerd.

kijktafel winter: de vier jaargetijden

In een gebogen zwarte kaartenhouder zette ik een A-4tje van stevig wit karton. Ik plakte hierop de muzieknoten van Vivaldi's 'winter'. Gevonden via Google met de zoekterm: 'winter vivaldi' . De CD komt uit eigen collectie. Het lichtje staat in en winterse kristallen houdertje. Luister samen het gedeelte 'winter' van deze compositie, een bijzondere ervaring. Ga naar.....Een klein glazen schaaltje beplakte ik aan de buitenkant met aluminiumfolie en stelt een bevroren vijvertje voor. De kijktafel laat schaatsers zien op het ijs. De figuurtjes komen uit een doos kerstdecoratie, ik plakte ze met doorzichtig plakband vast. Schaatsen maakt een bijzonder, eigen geluid....

detail kijktafel winter vivaldi

De afbeelding is van de vier jaargetijden: een boom in lente-, zomer-, herfst- en wintertooi. Ook gevonden in het afbeeldingenbestand van Google met als zoekterm: 'de vier jaargetijden vivaldi'.

winter: detail de vier jaargetijden vivaldi

Midden in de winternacht

Hemel en aarde zingen God lof. De engelenzang van Kerstmis klinkt nog na in onze oren......

Kijktafel: hoor de muziek, winter

Mijn grote doos met wit/gouden houten kerstdecoratie bevatte ook deze drie kleine engeltjes, met harmonica en kleine bekkens en het middelste engeltje zingt. Dat kunnen mensen ook en misschien wel even enthousiast of mooi!
Misschien kunnen jullie samen 'Midden in de winternacht' met begeleiding samen met eigen instrumenten of met deksels en pannen uitvoeren. In de rubriek Vieren vind je de tekst en een link naar pianobegeleiding.

muziekmakende engeltjes

Tussen de hagelstenen en het ijs staat ook een heuse winter-hoorn....

winterhoorn, detail kijktafel hoor de muziek

Glazen-xylofoon

Op deze kijktafel staat een eigen gemaakte xylofoon. Vul een aantal (wijn)glazen met verschillende hoeveelheden water. Tik er met een theelepeltje of glazen roerstaafje tegenaan Je kan hier ook een stemvork voor gebruiken.En dan tinkelt deze kijktafel op zijn winters: do-re-mi-fa-sol-la-si-do!

glazen xylofoon bovenaanzicht

Met enkele winterse (kerst)accessoires waaronder een kristal, is de kijktafel al snel een winters pareltje...

glas met kristal

Hoor de wintermuziek!

Tja, en toen ik toch alle winterse spulletjes voor de kijktafels bij 'hoor de muziek' bij elkaar had, zette ik alles op een kijktafel bij elkaar: 'Alles wat adem heeft, love de Heer!'

kijktafel hoor de muziek: alles wat adem heeft love de heer....

in de rubriek Vieren vind je tips voor liedjes die je bij de kijktafel kunt zingen met wat oudere kinderen!

EK

Artikelen in dit thema Hoor de muziek!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook