Hoor de muziek!

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Zit er muziek in de (kinder)bijbel?

In bijna alle kinderbijbels is wel een verhaal te vinden waarin muziek wordt gemaakt, gedanst of gezongen. Kies er eentje uit om in deze winterperiode voor te lezen en dan daarna....... samen muziek te maken om God te danken voor al die bijzondere dingen waarvan de bijbel ons vertelt.....

Het pad door de zee

In Bijbelse verhalen voor kinderen van D.A. Cramer-Schaap en Annemarie van Haeringen vind je op pag 123 het verhaal van de doortocht door de rietzee.

Toen het volk angstig achterom keek om te zien of de paarden en wagens niet nog dichterbij waren gekomen, verdween het pad voor hun ogen. Ze zagen alleen maar water. Nu wisten ze dat ze veilig waren. Wat waren ze dankbaar! Mirjam, de zus van Mozes, nam een tamboerijn in haar hand en begon te zingen. De vrouwen dansten en zongen met haar mee. De vijanden waren in het water verdwenen. Ze waren gered. Het was een lied om God te danken!

Miriam met tamboerijn na de doortocht schelfzee uit Bijbelse verhalen voor kinderen

De muren van Jericho

Veertig jaar trekt het volk door de woestijn, ze leren daar dat ze Gods volk zijn. Eindelijk zijn ze er. Maar ze moeten langs Jericho. Een grote stad, met hele hoge, sterke muren. Op pag 94 in Het hoogste woord kan je voorlezen hoe Jericho wordt ingenomen:

Toen kwam de zevende dag. De ramshoorn schalde en de mensen waren stil. Maar toen ze zeven keer om de stad waren heengelopen, riep Jozua: Juich, juich nu...... dus ze juichten zoals ze nog nooit gejuicht hadden...... en de muren storten in

blaast de ramshoorn uit het Hoogste woord

David verslaat de reus

In de Prentenbijbel van Marijke ten Cate staat in het tiende hoofdstuk David centraal. Hij verslaat Goliath, maar ook zie je hem zingen in het paleis.

Daar speelt hij op de harp en bedenkt prachtige liedjes. Hij zingt vaak over God

prentenbijbel: David speelt harp

Lang leve God in de Gloria!

In de kinderbijbel Het hoogste woord staat op pag 160 een van de liedjes die koning David maakte. Het is psalm 146 en hij begint zo:

Zolang ik leef
wil ik er wat van maken
waar God ook nog wat aan heeft.
Zolang ik leef
wil ik laten merken
wat God aan mij te zeggen heeft.
Dus laat mij maar zingen
dansen en juichen
zo, dat God er plezier in heeft


Gloria uit: Het hoogste woord

Koning David brengt de ark naar Jeruzalem

In de kinderbijbel Op weg van Bauke Offringa kan je op pag 118 lezen hoe de Ark van het verbond, die de joden veertig jaar meenamen op hun tocht door de woestijn een ereplaats krijgt in Jeruzalem. Want in de ark zitten de stenen tafelen met daarop de tien woorden ten Leven. Tien geboden zodat het je goed gaat in het land van belofte.

Terwijl de mannen op hun hoorns en fluiten blazen en de vrouwen op hun trommeltjes en gaan dansen. Koning David doet zijn mooie koningsmantel uit, en in zijn hemd danst hij door de poort Jeruzalem binnen

David danst voor de ark uit: Op weg

De muren van Jeruzalem

Er volgen nog vele koningen en op een gegeven moment wordt Israël veroverd door de koning van Babylon. Het volk gaat in ballingschap en moet verhuizen naar het vreemde land en daar voorgoed blijven. Maar gelukkig komt er na vele jaren een nieuwe koning aan de macht en het Joodse volk mag terugkeren naar Jeruzalem. Wat zijn ze blij! Ze ruimen al het puin op en bouwen onder leiding van Nehemia en Ezra de stadsmuren opnieuw op.

In de Prentenbijbel zie je ze de opdracht krijgen op feest te vieren:

Ezra zegt tegen het volk: Ga eten en drinken en vier feest, want God geeft ons opnieuw kracht en blijdschap!

prentenbijbel: optocht met muziek na herbouw muren van jeruzalem

Jezus wordt geboren

Engelen zijn boodschappers van God. Iemand die mooi zingt, 'zingt als een engel' zeggen we. We kennen ook hemelse muziek en engelenkoren.
In de Kijkbijbel lezen we in het kerstverhaal hoe de engelen zingen:

Geef God in de hemel eer.
De mensen op aarde geeft hij vrede.
Want hij heeft ze lief


kijkbijbel: engelen zingen kerstverhaal

Illustratie van Kees de Kort, Kijkbijbel

Had ik de liefde niet

Op pag 294 lezen we in Op weg hoe Paulus de liefde bezingt.

Al blies ik trompet
hoog van de toren
al zong ik in koren
de sterren van de hemel
het hoogste lied
maar de liefde had ik niet
dan klonk het toch net
als toeters en bellen
Ik had niets te vertellen
had ik de liefde niet


Engel met trompet uit: Op weg

EK

Artikelen in dit thema Hoor de muziek!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook