Vrede maken

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Vrede bij de zondagborrel

Enkele jaren geleden heeft mijn vrouw een nieuwe traditie geïntroduceerd in ons gezin, de 'zondagborrel'. Voorzien van hapjes en een drankje (alles verzorgd door de kinderen zelf) kijken we terug naar de afgelopen week en vooruit naar de komende week.

kind met handen tekort

In eerste instantie is het praktisch bedoeld. Iedereen moet goed weten wat op de agenda staat, om problemen te voorkomen. (Naar mijn inzien is dit onderdeel vooral op mij gericht. Mijn vrouw onderschat soms hoe ik op de hoogte ben van de aanstaande ouderavonden, repetities, trainingen etc.) Maar naast zijn praktische functie, stelt de zondagborrel ons ook in gelegenheid om meer relationeel en bezinnend in gesprek te gaan. De vragen zijn in de trant van: Hoe was het deze week? Iets bijzonders gebeurd? Is er iets om te vieren? Is er iets misgegaan? Is er iets waarvan we kunnen leren? (Hier is dan ruimte voor de ouder die een compliment wil geven of aandacht wil vragen voor kleine 'probleempjes' in het gezinsleven.) De vooruitblik op de komende week heeft ook een relationeel aspect. Het bereidt ons voor op (mogelijk) spannende of leuke momenten in de komende week (een tentamen, een feest, een selectietraining, een afspraak bij de tandarts enz.). Hopelijk zijn we daardoor extra attent en zorgzaam voor elkaar.Onze zondagborrel is geen inenting tegen conflict in ons huis. Ik vergelijk het eerder met doorgaande diplomatie. Er is veel te zeggen voor regelmatig overleg in een ontspannende setting!

TS

Artikelen in dit thema Vrede maken

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook