Vrede maken

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels rond Vrede en Franciscus van Assisi

Vredesweek

Powered by Peace is het motto van de Vredesweek 2012. Olie, steenkool, goud en andere grondstoffen zijn vaak de oorzaak van conflict in plaats van een bron van welvaart en vrede. De opbrengsten uit grondstoffen komen vaak niet ten goede aan armoedebestrijding, maar worden gedeeltelijk besteed aan het leger, of komen zelfs terecht bij rebellengroepen en criminelen. Op deze manier ontstaan nieuwe conflicten en worden lopende conflicten in stand gehouden. Regelmatig gaat de exploitatie gepaard met mensenrechtenschendingen.
De Vredesweek begint op 15 september. In veel plaatsten zijn er wakes, gebedsdiensten of andere initiatieven, soms ook geschikt voor kinderen! Neem eens een kijkje op de site. Ga naar.....

Kijktafel Vrede/powered bij peace

Op een oranje placemat staat in een kaartenhouder de cartoon van Len Munnik, gemaakt voor de vredesweek 2012. Je kan hem downloaden op de site van de vredesweek. Ga naar...
Ernaast staan in een borrelglaasje enkele bloemetjes samen met een takje klimop. Klimop staat voor trouw. De onderzetter 'om een betere wereld' komt uit het nieuwste rode koffertje 'Beginnen maar!'.

kijktafel vrede/vredesduifjes

Op deze kijktafel staan enkele vredesduifjes centraal. Ze vliegen daarheen waar ze nodig zijn. Laat je kinderen op een klein briefje een wens schrijven en de duifjes brengen de wens minstens tot aan de hemel!
De ondergrond van dit kijktafeltje is een aardewerken (herfst)blad. De vredesduifjes vond ik in de wereldwinkel.

Kijktafel Vrede/de kus

Ruzie escaleert niet, als je de eerste stap zet om het goed te maken. Dat is soms niet makkelijk. De twee mannen op de afbeelding (De kus, signalen, Jan Vanriet) maken misschien wel een ruzie goed en zetten daarna met een schone lei hun vriendschap voort. Gelukkig die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God genoemd worden (Matteüs 5,9)

Kijktafel vrede/de kus detail:je steentje bijdragen

Zo kunnen we allemaal - in het klein - ons eigen steentje bijdragen als het om vrede gaat.

H. Franciscus van Assisi, 4 oktober, Dierendag

Kijktafel dierendag 2012

Voor de allerkleinsten een kijktafel voor Wereld Dierendag, 4 oktober a.s.
Tamme en wilde dieren staan samen in de kring. Een vredig tafereel.
Op een pannen-onderzetter gemaakt van gevlochten sisal staan de dieren-vingerpoppetjes (IKEA) als broers en zusjes samen in een kring. Ze blijven overeind staan m.b.v. een kiezelsteentje in hun lijfje. De dieren scharen zich eendrachtig rond een lichtje, dat staat op de onderzetter uit het eerste rode koffertje 'Beginnen maar', met de tekst 'Bewaar in uw hand'.

Kijktafel vrede/Franciscus

Op 4 oktober is het de gedenkdag van Franciscus van Assisi. Wie kent hem niet, de heilige die God ontdekte in armoede en eenvoud, in de schoonheid van plant en dier, zon en maan, aarde en water? Franciscus leefde in de twaalfde eeuw, maar nog steeds zijn er mensen die geïnspireerd worden door de franciscaanse spiritualiteit en hem zo navolgen. De franciscanen zijn nauw verbonden met de vredesbeweging en met initiatieven die de heelheid van de schepping bevorderen.

kijjtafel vrede, franciscus: detail wat je ter harte gaat

Op de pannen-onderzetter staat een steen die de vorm heeft van een hart. We willen alles aan God toevertrouwen wat ons ter harte gaat!

kijktafel vrede, onderzetter detail

Op de lichtjes-houder 'bewaar in uw hand' is een lieveheersbeestje geland. Het lieveheersbeestje is naast het symbool tegen zinloos geweld, het symbool voor liefde en geluk.

kijktafel vrede/franciscus detai:l afbeelding

De afbeelding is een ansichtkaart met de titel: 'Vredesengel', ik vond hem in een kaartenstandaard in de abdijwinkel in Egmond. Maar deze afbeelding zou ook heel goed van Franciscus van Assisi kunnen zijn.

De vogeltjesboom Franciscus

Het verhaal gaat dat zelfs dat de vogels naar Franciscus kwamen luisteren als hij preekte. Deze kijktafel vertelt dit verhaal als het ware opnieuw. De afbeelding vond ik in het afbeeldingenbestand van Google en de blauwe, houten boom is een sieradenboom waarin kleine namaak vogeltjes zijn bevestigd.

EK

Artikelen in dit thema Vrede maken

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook