Durf te vallen

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Voor Allerzielen

ALLERZIELEN

Op 1 en 2 november vieren we in de katholieke traditie de feesten van Allerheiligen en Allerzielen. Feesten waarop we denken aan al die mensen van vroeger en nu, die nu in de hemel zijn. Mensen die van bijzondere betekenis zijn geweest voor onze wereld en voor ons persoonlijk door hun voorbeeld.

Op Allerzielen gedenken we onze dierbare overledenen, de mensen die voor ons van persoonlijk van betekenis zijn geweest. In veel kerken worden de namen genoemd van hen die het afgelopen jaar gestorven zijn. We bevelen aan aan bij de Allerhoogste.

naar de begraafplaats
Rond Allerzielen bezoeken we vaak de begraafplaats, om het graf van een dierbare te verzorgen. Bloemen neer te leggen. Je kan hierbij gerust je kinderen meenemen. Geef ze een taakje, bijvoorbeeld helpen met schoonmaken van de steen of oude, uitgebloeide bloemen weghalen. Nieuwe bloemen neerzetten, water geven. Je kunt ook bloembolletjes planten: ze lijken nu dood, maar in het voorjaar komen er vrolijke, kleine narcisjes of blauwe druifjes uit. Je kunt ook een graflichtje aansteken, even stil zijn. Herinneringen ophalen aan diegene die er begraven is, even bidden of zachtjes een liedje zingen...

Allerzielen: Kijktafel-om-nooit-te-vergeten-geheel-

In het prentenboek 'Om nooit te vergeten' gaat Imme samen met haar moeder naar de begraafplaats. Dit boek staat opengeslagen op de kijktafel. Een groene, ronde placemat vormt de ondergrond. Hierop liggen enkele herfstbladeren, er staan kleine chrysantjes en het lichtje brandt in een herfst-oranje kleurig houdertje.

tekst-kijktafel-om-nooit-te-vergeten

God vergeet niet een van hen
Deze kijktafel is zowel geschikt bij het thema 'durf te vallen' als voor Allerzielen. Een beeldje van een levensecht musje, gekocht in de winkel van het Utrechts landschap en de bijbeltekst die me daarbij te binnen schoot:
Mt 10, 29-30: Verkoopt men niet twee mussen voor een stuiver? En toch zal buiten de wil van mijn vader niet een mus op de grond vallen. Bij U echter is zelfs ieder haar van uw hoofd geteld. Weest niet bevreesd; gij zijt toch meer waard dan en zwerm mussen .

Allerzielen, kijktafel met musje geheel

De ondergrond is een ronde, gevlochten grijze place-mat, daarop is een groot, ook gevlochten, hart gelegd. Beide kocht ik in het plaatselijke tuincentrum. Vergelijkbare harten zag ik ook bij Xenos, Blokker en Action.
Tussen enkele stenen zit een musje. In een klein vaasje staat een bloem geknipt van een hortensia en het lichtje brandt op de onderzetter 'bewaar in uw hand'. Op de achtergrond staat een dennenboom gemaakt van schors.

Allerzielen, musje detail

verdriet verzacht
De foto in je huiskamer van opa of oma of iemand anders die jullie moeten missen, staat op deze kijktafel centraal.

Kijktafel Allerzielen, verdriet verzacht

In het grote gevlochten hart staat de foto: jullie houden van deze persoon, ook al is hij of zij gestorven, jullie voelen je met diegene verbonden/vervlochten. Natuurlijk staat er een bloemetje bij de foto als teken van jullie liefde. Verdriet kan aanvoelen als een steen op je hart. Het kaarsje heeft de vorm van een steen, als het vlammetje brandt zie je dat het verdriet zich (heeft) verzacht. Dat geeft hoop!

Allerzielen, verdriet verzacht detail smeltend kaars-steentje

de zakdoek van God
In het boek van de openbaringen schets Johannes een prachtig beeld van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde Apok 21,3-4):
'Zie hier Gods woning onder de mensen! Hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volk zijn, en Hij, God-met-hen, zal hun God zijn. En Hij zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal niet meer zijn; geen rouw, geen geween, geen smart zal er zijn, want al het oude is voorbij'
Dit beeld leidde tot een kijktafel met hierop 'de zakdoek van God'.

de zakdoek van God geheel

Op een vierkant stuk schors staat in een kleine stenen kaartenhouder een kaart met daarop een hemelsblauwe lucht en een wolk die de vorm heeft aangenomen van een hart. Dit is symbool voor Gods liefde.

detail wolk de zakdoek van God

Het lichtje staat in een glazen onderzetter in de vorm van een herfstblaadje. De feesten van Allerheiligen/Allerzielen worden niet voor niets in de herfst gevierd. Het jaargetij waarin de bomen kaal worden en het lijkt of de natuur gaat sterven.

lichtje in herfstblad, detail kijktafel de zakdoek van God

Op een schaaltje in de vorm van een blad ligt een grote zakdoek: de zakdoek van God, waarmee onze tranen werden afgeveegd. Het mooie van deze zakdoek - die uit de hemel is neergedwarreld - is dat God je deze zakdoek ook in al in het hier-en-nu aanbiedt: je kunt hem gebruiken als je hem nodig hebt. Natuurlijk voor jezelf, maar je kan er ook mee naar iemand anders gaan....

detail de zakdoek van God

EK

Artikelen in dit thema Durf te vallen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook