Durf te vallen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Wat Malala heeft

Er is een oude grap over een man die boven staat op een brandende wolkenkrabber.
In zijn wanhoop roept hij de hemel in:
“Help! Kan iemand mij helpen?”
Waarna een stem van boven klinkt:
“Ja, mijn kind. Hier is je hemelse Vader. Ik ben er voor je.”
“Fantastisch! Wat moet ik doen?”
“Vertrouw op Mij, en spring in mijn open armen.”
De man kijkt naar beneden.
“Is er iemand anders daar boven?”

vlucht met eerste vliegtuig door wright brothers

risico"s
Soms kun je er niet omheen: je moet een risico durven nemen. Zonder risico"s kom je niet verder in het leven, en blijft het kleurloos en maar half geleefd. Als je niets nieuws aandurft, ontwikkel je ook je talenten niet (we leren door vallen en opstaan), en mis je veel van wat de wereld te bieden heeft.
Stel je voor dat Epke Zonderland nooit op de rekstok had gedurfd, of dat de broeders Wright nooit hun eerste vliegtuig hadden durven uitproberen. Wat zouden we missen zonder moedige mensen!
Maar hoe word je een moedige mens, en wat is dat eigenlijk, moed?

moed- liefde
Moed is wat we een deugd noemen. Een deugd is een positieve houding in het leven. Deugden ontwikkel je door het belang ervan te zien en door een gewoonte te maken van het aannemen van de houding, in zowel kleine als in grote dingen. Andere deugden zijn wijsheid, rechtvaardigheid en matigheid (samen met moed zijn dit de "kardinale deugden") en geloof, hoop en liefde (de Goddelijke deugden).
Voor moed heb je vooral twee dingen nodig. Het eerste is perspectief. Je moet je leven in een groter kader kunnen plaatsen. Laatst las ik een mooie beschrijving hiervan in een roman (The Son, door Philipp Meyer). Daarin legt een indiaan het verschil uit tussen de moedige en de laffe mens. De laffe mens, zegt de indiaan, houdt alleen van zichzelf. Dus doet hij er alles aan om te voorkomen dat hij niet in de knel komt te zitten, want hij kent geen hogere waarde dan zijn eigen veiligheid.
De moedige mens integendeel zet waar nodig zijn comfort en zelfs zijn leven op het spel, want hij weet dat het leven om meer draait dan hemzelf.

malala

Voor een hedendaags voorbeeld hiervan denk aan de jonge activiste, Malala Yousafzai. Zij heeft haar strijd voor onderwijs en gelijke kansen voor meisjes nooit opgegeven, zelfs nadat ze neergeschoten werd door de Taliban in Pakistan. Uit liefde voor anderen trotseert ze de gevaren.

moed-vertrouwen
Het tweede wat je nodig hebt voor moed is vertrouwen, het vertrouwen dat het toch goed komt, ook wanneer alles de slechte kant op lijkt te gaan. Voor de christen is de grond voor dit vertrouwen in God te vinden. God is goed en almachtig. “Gelukkig de mens die op U vertrouwt” (Psalmen 84, 13). In mijn leven heb ik veel mensen gekend die dit vertrouwen hebben laten zien. Eén ervan was Shirley, die decennialang zwaar geleden heeft van reuma. Steeds weer moest ze het ziekenhuis in voor een operatie (meer dan één keer kreeg ze een nieuwe heup), steeds verder achteruit ging het met haar mobiliteit. Toch bleef ze altijd tot het einde van haar leven zeer aardig en zeer gelovig. Tot op de dag van vandaag put ik moed uit haar voorbeeld.

Jezus somt het goed op: “Als een graankorrel niet in de akkergrond sterft, blijft hij onvruchtbaar. Maar hij moet sterven, alleen dan brengt hij rijke vruchten voort. Wie zich aan het leven vastklampt, verliest het; maar wie zijn leven prijsgeeft in deze wereld, zal het behouden voor het eeuwige leven.” – Johannes 12, 24-25

TS

Bonus filmpje: Koorddanser Nik Wallenda in 2013 boven de Grand Canyon, met opvallend veel lof en dank aan Jezus.

Artikelen in dit thema Durf te vallen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook