Durf te vallen

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Praten met kinderen over dood en doodgaan

Op 1 en 2 november vieren we de feesten van Allerheiligen en Allerzielen. Dagen waarop we de doden gedenken, de mensen die ons dierbaar waren, de mensen die we missen.

50 persoonljke ritualen, boek

Anseln Grun nodigt is zijn boekje '50 persoonlijke rituelen, ankers voor de ziel' uit om op Allerzielen een of meerdere kaarsen aan te steken voor de overledenen die je dit jaar bijzonder wilt gedenken. Het kunnen mensen uit vorige eeuwen zijn ( denk bijvoorbeeld aan de mensen die we heilig noemen, je naam heilige, patroon van jullie dorp of stad) of mensen die recenter zijn overleden en die jullie van nabij hebben gekend.

poezieplaatjes heiligen

Bedenk samen met je kinderen waarom deze mensen voor jullie van betekenis zijn. Wat kan je van die persoon leren? Wat kan deze persoon je schenken, iets wat je nodig hebt op je levensweg? Steek de kaarsen aan, en noem de namen hierbij : Deze kaars steken we aan voor .... en verbeeld je dat deze gestorvenen jullie huis met hun liefde vervullen, licht brengen in de duisternis en warmte.

Plotseling
Maar het kan ook dat je plotseling met doodgaan wordt geconfronteerd, dat er iemand die jullie kennen of van wie je houdt is overleden. Het kan om een oude buurvrouw gaan, of opa. Maar ook kan een ongeluk of een zeer ernstige ziekte jonge mensen treffen. Er vallen ineens woorden als rouwkaart, begrafenis, condoleren. Peuters en kleuters hebben nog geen goed besef van tijd, zij weten niet wat het betekent of hoe het voelt als je iemand voor altijd moet missen. Kinderen rouwen anders dan volwassenen.

allerzielen: graf oma pluis+lichtje+onderzetter

Het is goed dat je als ouders nadenkt over wat je kinderen wilt vertellen in een dergelijke situatie. Bereid je voor, dan voel je je niet zo overvallen als de dood op jullie weg komt.
Prentenboeken bewijzen in dergelijke situatie goede dienst. Er zijn er vele, passend bij verschillende leeftijden en verschillende situaties. Het is anders als er iemand overlijdt door een ongeluk, dan als de hele oude buurman ziek wordt en doodgaat.Informatie en materiaal op deze website
We hebben al vaker aandacht besteed aan het onderwerp dood en doodgaan en verwijzen op deze plaats dan ook graag naar bijdragen in het archief. Je vindt het archief in de linkerkolom van de site onderaan.

archief tips
*GedachteNIS

archief verhalen vertellen
*Praten over doodgaan met jonge kinderen

archief bidden
*Bidden voor bijzondere mensen of dingen
*Bidden als je verdrietig bent

voorkant bidden als je verdrietig bent

archief kijktafels
*Allerheiligen/Allerzielen

In de wolken
De Stichting "In de wolken" helpt kinderen en jongeren en hun omgeving bij het omgaan met rouw. Ze hebben een prachtige site vol informatie met o.a. condoleance-kaarten en een overzicht van prentenboeken over dood en doodgaan. Ga naar www.in-de-wolken.nl

Voorkant: Geloven, wat is dat eigenlijk?

Het boek "Geloven, wat is dat eigenlijk" behandelt 8 grote vragen van kinderen, waaronder de vraag "Wat komt er na de dood?" Het is verkrijgbaar in onze webwinkel.

de redactie

Artikelen in dit thema Durf te vallen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook