Durf te vallen

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

De sprong wagen en er vertrouwen in hebben?

In de Bijbel wordt (figuurlijk) heel wat gevallen. Vaak struikelen mensen over hun goede bedoelingen, maar altijd weer helpt God ze weer overeind. Maar het lijkt wel of ze dat steeds weer vergeten. Af en toe moeten ze er weer herinnerd worden hoe God hen helpt. Zoals in Deuteronomium, waar Mozes aan het eind van zijn leven het volk van Israƫl weer vertelt hoe goed God voor zijn volk zorgt: "Net als een adelaar voor zijn jongen zorgt, zorgt God voor ons. Hij gooit de jongen het nest uit, als ze dreigen te vallen vliegt hij eronder en vangt ze op en draagt ze verder op zijn vleugels". (Deut 32:11).
Maar letterlijk de sprong wagen? Durven te vallen en vertrouwen, erin geloven dat het goed komt? Dat durft niet iedereen. We zien het in de verhalen over de leerlingen van Jezus.

In dit verband is het goed om het volgende te weten:
In de Septuaginta (de Griekse vertaling van het Oude Testament) worden hun woord voor geloof, pistis en pisteuo voornamelijk gebruikt als vertaling van Hebreeuwse woorden afgeleid van de stam "mn", die zoiets betekent als trouw of oprechtheid, en trouw zijn (zelf) of vertrouwen (van een ander). En daarom ook: geloof hechten aan iemand die je betrouwbaar acht.


storm op het meer

De leerlingen van Jezus maken de oversteek op het meer van Galilea met hun vissersboot. Jezus is bij hen, maar hij slaapt . Dan begint het plotseling heel hard te stormen en de hoge golven slaan over de reling. De boot dreigt te gaan zinken. Jezus slaapt rustig, maar de leerlinge zijn doodsbang. Help! Jezus wordt wakker, we verdrinken!
Jezus wordt wakker. Hij zegt tegen zijn leerlingen:"jullie moeten niet zo bang zijn. Ik ben er toch?, Waarom hebben jullie geen vertrouwen in mij?. Dan zegt hij streng tegen de wind en het kolkende water: 'Wees stil jullie!.' En meteen komen wind en water tot rust en het meer wordt spiegelglad. De leerlingen staan er stomverbaasd bij. 'Wat is dat toch voor iemand', zeggen ze tegen elkaar. 'Zelfs de wind en het water doen wat hij zegt.'

het verhaal 'Van de storm op het meer' is in veel kinderbijbels te vinden o.a. in de Kijkbijbel, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen en Bijbel voor kinderen

over het water lopen, uit Koning op een ezel,  Karel Eyckman

Op een andere keer varen ze weer op het meer. Jezus is op de oever achtergebleven. Er steekt weer een geweldige storm op. Hoe hard ze het ook proberen, de leerlingen komen niet verder, de wind is te sterk. Maar iemand komt ze helpen. Ze zien hem over het water naar hen toe lopen. Maar daar worden de leerlingen niet bepaald rustig van, nu raken ze pas echt in paniek. Een spook, denken ze. Dan horen ze zijn stem. Het is Jezus. Petrus is de eerste die van de schrik is bekomen. "Als U het bent, Heer, dan kom ik naar U toe". Hij waagt de sprong en stapt uit de boot. Zo groot is zijn vertrouwen dat hij gewoon naar Jezus toe loopt. Alsof hij vaste grond onder zijn voeten heeft. Maar de wind is sterk en brengt zijn vertrouwen aan het wankelen. Hij realiseert zich ineens dat hij iets aan het doen is wat onmogelijk is, en weg is zijn geloof. Hij durft niet verder te lopen, en dan wordt het water weer gewoon water en begint hij in de golven weg te zinken. Hij durft niet te geloven dat hij veilig is. Toch is het echt waar, Jezus strekt zijn hand uit en samen komen ze veilig weer in de boot. (Matt 14:22-33)

het verhaal ' Over het water lopen' is te vinden in 'Koning op een ezel, verhalen uit het Nieuwe Testament'

Genoemde kinderbijbels:

* Kees de Kort, Kijkbijbel( vanaf 4 jaar)
* D.A. Cramer-Schaap & Annemarie van Haeringen, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (vanaf 6 jaar)
* Marianne Busser, Ron Schroder, Pieter van Winden & Alex de Wolf, Bijbel voor kinderen (8+)
* Nico ter Linden, Koning op een ezel, verhalen uit het Nieuwe Testament (8+)

MH

Artikelen in dit thema Durf te vallen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook