Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Allerzielen gedenkposter

Misschien heb je dit jaar iemand verloren die voor jou/je familie veel betekende. Of ben je in korte tijd meerdere mensen kwijtgeraakt. Verdriet. Gemis. Om dit een plek te geven vraagt aandacht, samenzijn en herinneren. Laat daarom Allerzielen, 2 november, niet ongemerkt voorbijgaan! Je kunt naar de kerk gaan voor de Allerzielenviering of een andere openbare bijeenkomst. Maar ook thuis kun je gedenken. Hier onze suggestie: een gedenkposter met een overvloed aan gevallen bladeren. Bereid je op deze manier voor:

Tussen de bladeren

1. Verzamel eind oktober, 1 á 2 weken voor Allerzielen, uit de overvloed in de natuur een stapeltje mooie herfstbladeren, en leg ze (tussen krantenpapier) onder een zwaar boek te drogen. Stapel er zo nodig boeken of zware dingen bovenop.

2. Maak van tevoren voor jezelf een lijstje van namen van de dierbaren die jullie kunnen herdenken, misschien ook sterfjaar en leeftijd. Dit als houvast voor de avond zelf.

3. Plak voor Allerzielen de geplette bladeren op een groot wit vel (misschien de achterkant van een stuk behang), naast en half over elkaar (zie tekening), en houd witte plekjes vrij voor namen.

allerzielen nov 2023 herfstblad poster4. Op Allerzielen ligt de ‘poster’ op tafel met wat potloden of dunne stiften erbij, en een waxinelichthouder in het midden. Met je huisgenoten neem je plaats rond de gedenkposter. Vertel dat het Allerzielen is, de dag waarop we aan onze overledenen denken. Dat je dat gaat doen door hun namen een-voor-een tussen de gevallen bladeren te schrijven. Zorg voor een rustige sfeer of wat muziek. Laat iemand (de jongste bijv.) het lichtje aansteken. Zeg: ‘Dit lichtje van liefde brandt voor alle mensen die we willen gedenken. Aan wie denk jij?’ Om de beurt mag ieder een overledene noemen en opschrijven, misschien met de leeftijd erbij. Praat even over die persoon. Dan is de volgende naam aan de beurt. Ga zo door tot alle dierbaren en naasten zijn genoemd. Houd de sfeer voldoende rustig en licht. Uiteindelijk staan alle namen kris kras tussen de bladeren.

5. Als dat bij jullie past: zing een eenvoudig (kinder)liedje over vriendschap/liefde/vertrouwen. Of bijv. enkele strofen uit ‘Heer onze Heer, hoe zijt gij aanwezig’, naargelang de leeftijd.

6. Waar zou je de poster in huis een poosje op kunnen hangen?

 

Liedje Huub Oosterhuis

Heer onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig
en hoe onzegbaar ons nabij.
Gij blijft gestadig met ons bezig,
onder uw vleugels rusten wij.

Gij zijt onzichtbaar voor onze ogen
en niemand heeft U ooit gezien.
Maar wij vermoeden en geloven
dat Gij ons draagt, dat Gij ons dient.

Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig
waar ook ter wereld mensen zijn.
Blijf zo genadig met ons bezig
tot wij in U volkomen zijn.

 

Gedichtje Onuitwisbaar

Als wij vallen uit de tijd,

wat voor ieder gaat gebeuren,

en Gods engel ons geleidt

naar een wereld zonder treuren,

naar een vrede ongekend …

Weet, in wat je achterlaat,

in alles wat aan jou doet denken,

in elke lieve, goede daad,

en alles wat je wist te schenken,

dat je onuitwisbaar bent.

Marjet de Jong 

Artikelen in dit thema Overvloedig

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook