Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Tel je zegeningen

Tel uw zegeningen, tel ze één voor één.
Tel ze, tel ze alle, en vergeet er geen.
Tel ze, tel ze alle, noem ze één voor één.
En ge ziet Gods liefde dan door alles heen.

Tekst: naar Johnson Oatman jr. (1856–1922) Muziek: Edwin O. Excell (1851–1921)

Bovenstaande tekst is het refrein van een lied dat oorspronkelijk in het Engels geschreven werd maar waarvan een vertaling terug te vinden is in de liedbundel van Johannes de Heer. Het is een lied dat je aanspoort om te blijven zoeken naar dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Psychologen zeggen, dat dankbaarheid de beste basis is om gelukkig te zijn. Want dankbaarheid maakt je veerkrachtig, helpt je om te relativeren en om niet te verdrinken in nare ervaringen. Het mooie is dat je dankbaar zijn kunt leren. En hoe jonger je daarmee begint, hoe beter je er in wordt. Het is daarom ook niet zo vreemd dat het lied Tel je zegeningen juist ook met kinderen veel gezongen werd. Eigenlijk is het heel jammer dat er geen modernere versie van is.

Kijk hier naar een filmpje met het lied in het Engels:

Je zegeningen tellen, dankbaar zijn, is ook in de bijbel een belangrijk thema. Lees er psalm 103 maar eens op na, de hele psalm ademt verwondering over de zorg van God voor ons, gewone mensen.

Om te ervaren hoeveel je eigenlijk wel niet hebt om dankbaar voor te zijn helpt het om al je zintuigen in te schakelen. Gebruik je neus om te ervaren hoe fris de natuur ruikt als het net geregend heeft. Loop eens snuivend met je kinderen onder de bomen door, over het natte gras, door het park. GT Pompoen11 10 23Gebruik je ogen om te zien hoe de blaadjes wel van goud lijken als ze in het zonlicht naar beneden dwarrelen of als je kijkt naar de dauwdruppels op de spinnenwebben. Voel eens aan de bast van een boom, of nestel je eens lekker onder de dekens van je bed. Aai het zachte wangetje van je kleine baby, die overigens ook zo lekker ruikt, maar aai ook eens de hand van je oma of opa. Voel of ze werkhanden hebben (voor wie werkten ze?) of volg de rimpels en de aderen aan de bovenkant. Verbaas je over pompoenen. Eet met aandacht en proef hoe lekker gewoon water is, laat staan een warme kom thee of een sterke kop koffie. En deel je ervaringen met je kinderen. Vraag waar zij van genieten en geniet mee. Er is zoveel. Luister naar de vogels en het gezellige gepraat van een kind dat aan het spelen is. Geniet van muziek.

Maar, maar, soms is dat allemaal niet zo gemakkelijk. Ondanks je goede voornemens verhindert de pijn in je rug, je gebrek aan slaap, de stress op je werk om je zegeningen te tellen. Dan heb je misschien iets aan het onderstaande verhaal.

Verhaal

Een oude vrouw komt bij de dokter en zegt: "Ik heb één hand vol klachten. Zal ik ze eens opnoemen?"

"Laat maar eens horen," zei de dokter.
"De eerste vinger is mijn verloren man. De tweede zijn mijn lichamelijke klachten. De derde vinger, dat ik zo weinig meer kan doen. De vierde, dat ik me soms zo eenzaam voel. De vijfde vinger, dat er om me heen zoveel bekenden weggevallen zijn."
"Dat is inderdaad een hele hand vol," zegt de dokter. "Maar die andere hand dan?" vraagt hij nieuwsgierig. "Dat zijn mijn zegeningen, wilt u die ook horen?" vraagt ze.
"Graag," zegt de arts.
"De eerste vinger, dat ik elke dag voldoende te eten heb. De tweede, dat mijn huisje in de winter lekker warm is. De derde, dat er mensen om mij heen zijn die me helpen. De vierde, dat ik de laatste tijd gespaard ben van nog meer ziekten en pijn. De vijfde vinger, dat ik voldoende geld heb om mijn rekeningen te betalen."

De dokter kijkt naar beide handen.
De vrouw kijkt hem aan en zegt: "Hier zijn twee handen die verdriet hebben gedragen, tranen hebben gedroogd en wel eens tot vuisten zijn gebald. Ook twee handen die weten wat leven is. En weet u wat er gebeurt als ik mijn handen vouw tot een gebed?"

"Vertel!” zegt de dokter.
"Als ik bid, gebeurt er iets met mijn handen. Dan gaat mijn hand met de zegeningen naar mijn hand met het verdriet. Dan vouw ik de vingers in elkaar en komen de moeilijke gebeurtenissen tussen de zegeningen in. Biddend breng ik mijn verdriet bij God. Daarna tel ik de zegeningen. Ik ben dankbaar dat ik twee handen heb. Ze houden elkaar in evenwicht. Ze houden mij in evenwicht en zo is mijn leven ook minder zwaar."

Wies Sarot

Tegeltje 'Tel je zegeningen' afkomstig van https://tegelizr.nl

Artikelen in dit thema Overvloedig

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook