Dankbaarheid

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Bidden met kinderen

Wat is bidden?

Bidden is niet zozeer een gesprek met God, maar is zoiets als de binnenkant van een vriendschap, die altijd op het punt staat te gaan bloeien. Belangrijker dan de specifieke keus van woorden en gebaren is onze algemene houding. Staan we überhaupt open voor die relatie? Willen we daarin groeien? Zo ja, dan kunnen we onze waardering voor die vriendschap laten zien op verschillende manieren: door attent te zijn, door eerlijk te zijn, door onze dankbaarheid uit te spreken, door trouw te blijven: zelfs als het moeilijk wordt.Het unieke van een relatie met God is dat het initiatief altijd bij God blijft. Dit komt niet door het feit dat God almachtig of alziend is, maar door Zijn onuitputtelijke liefde. God heeft een passie voor ons, die niet te evenaren is door welke mens dan ook. Hij is de romanticus die steeds weer de liefdesbrieven schrijft, terwijl de lezer denkt: Hij heeft het verkeerde beeld van mij. Hij moet gek zijn om zoveel van me te houden. Zo mooi ben ik ook weer niet. In die zin lijkt onze relatie met God soms een beetje op de cartoons met Pepe LePew, het stinkdier die verliefd is op een kat. Pepe LePew is grenzeloos in zijn devotie, maar die kat wil niks met hem te maken hebben.

Sommigen mensen vrezen dat ze zouden verstikken in een relatie met God. Ze denken dat God dominant is en hun vrijheid steeds meer wil inperken. Maar dan vergeten ze dat God liefde is (1 Johannes 4,17). De liefde zoekt zichzelf niet (1 Korintiërs 13,5), maar respecteert altijd de vrijheid en zoekt wat goed is voor de ander. Hét model voor de relatie met God is de relatie we hebben met onze beste vriend(in) – met dit verschil: dat God ons nooit in de steek kan laten. Het zit gewoon niet in Zijn natuur.

Uiteindelijk zijn er veel verschillende gebedsvormen. Denk aan gesproken gebeden, meditatie en stil, inwendig gebed. Elk soort gebed kan onze relatie met God versterken en heeft tegelijk positieve gevolgen voor onze relaties met anderen. Want de liefde die we vinden met God, is niet iets dat we voor onszelf houden, maar iets dat we graag met anderen zullen willen delen.

Tips voor bidden met kinderen

De essentie van kinderen leren bidden is het laten zien dat God jouw vriend is en graag hun vriend wil zijn. Een vriendschap is niets om te forceren. Het moet in veiligheid ontstaan en dit vraagt geduld. Het sluit liefst aan bij wat al vertrouwd is (omgeving, mensen, gezinsrituelen enz.). Een noodzakelijke stap is wel, dat God op één of andere manier (die bij jou past) expliciet voorgesteld wordt. Het meest voor de hand liggende is door participatie in de kerk, bijvoorbeeld door het bijwonen van de gezinsvieringen in de parochie.

met kinderen rond het altaar

Of door het voorlezen van een kinderbijbel of door een gesprek(je) aan te gaan. Zelf heb ik ondervonden dat, naast de zondagsvieringen, de tijd vlak voor het slapengaan zeer vruchtbaar kan zijn voor het leren bidden. Mijn dochter en ik hebben jarenlang uit een kinderbijbel gelezen, waarin elk verhaal afgerond wordt met een gebedstarter. Het gebruik van de kinderbijbel nam en neemt de druk op mij weg, om vragen aan de orde te stellen. Ze komen vanzelf, spontaan, naar aanleiding van de verhalen.De verhalen bieden ook een bepaalde blik op de wereld, waarin God duidelijk aanwezig en actief is. En de gebedstarter leidt op een natuurlijke manier tot het formuleren van eigen gebeden. Vergeet ook niet trouwens het materiaal van Geloven thuis! De kinderbijbel en gebedskaarten kunnen uitstekend dienen als prikkel voor het bidden. Succes en veel plezier hiermee!TS

terug naar nieuwspagina
lees verder in de rubriek Bidden

Artikelen in dit thema Dankbaarheid

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook