Dankbaarheid

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafel voor de Herfst, Allerzielen/Allerheiligen, St. Maarten en St. Nicolaas.

Herfst

Op een workshop rond kijktafels die ik enige tijd geleden begeleidde, hoorde ik dat ouders het prettig vinden om een mobiel, klein kijktafeltje te hebben. Fijn als je niet veel ruimte hebt in de woonkamer of je kinderen, op ontdekkingstocht, nog overal met hun kleine handjes aankomen. Dan is een mooie schaal een handige basis. Je verhuist hem makkelijk van een veilige, hoge plaats naar de eettafel of tafeltje in de zithoek.
Dit schaaltje heeft de vorm van een herfstblad. Ik zette een ansichtkaart van een boom in herfsttooi in de gebedskaart-houder en een waxinelichtje op de blauwe onderzetter met de tekst "bewaar in uw hand". Het eikelmannetje komt uit mijn herfstkratje en kocht ik vorig jaar bij Xenos.

mini-herfstschaaltje met boom en bladeren en eikelmannetje

Ook zonder de onderzetter uit het eerste koffertje, kan je een klein mini-herfsttafeltje maken. Ik zette een ansichtkaart met een herfstimpressie in een houder samen met een herfst-lichtje, het eekhoorntje is van ijzer en vond ik een woon-decoratie winkel, de paddestoelen kocht ik bij Xenos.

herfstbladschaal met kaart, eekhoorn en paddestoelen

Sommige kinderen zijn gefascineerd door spinnen! In één nacht spinnen ze een gigantisch web, waar de regendruppeltjes of mist zo mooi in fonkelt. Een beetje griezelig misschien, maar ook de spinnen zijn door God geschapen.
Het spinneweb-schaaltje en de nep-spinnetjes kocht ik bij Xenos. Het plaatje komt uit een tijdschrift en de bladeren uit het park. De voeringstof op de ondergrond kleurt er prachtig bij.

spinnenkijktafel

De volgende opstelling maakte in met behulp van een prentenboek met luikjes: "Wat ritselt daar toch?" zie ook de rubriek tips. Een kijktafeltje maken is echt niet moelijk! Je kinderen vullen hem vanzelf verder aan met bladeren, kastanjes, eikels, met wat er maar in park of bos is te vinden!

herfstkijktafeltje II met wat ritselt daar toch?

Met behulp van de lichtjes-houder "lichtje van inspiratie" uit het derde koffertje maakte ik deze opstelling. De ondergrond is van houtsnijwerk in de vorm van een bloem, samen met de chrysant in de vorm van een kaarsje en de ansichtkaart een wens om inspiratie.

lichtje van inspiratie (herfst)

Deze laatste opstelling maakte ik met namaak-herfstbladeren die ik bij Xenos kocht, deze krullen niet op als ze droger worden. De stronk komt uit het bos en de paddestoelen en waxinelichtjeshouder uit mijn herfstkratje!

herfst met stronk en paddestoeltjes en lichtje

Allerzielen

Het eerste voorbeeld is bedoeld voor de allerkleinsten.
Een pagina van het boekje "lieve oma pluis" van Dick Bruna vormt de basis. Als je bloemen gaat brengen bij het graf (het tuintje) van een dierbare, dan kunnen je kinderen gerust mee. De onderzetter met de tekst "bewaar in uw hand" is tegelijkertijd wens en gebed! Een lichtje mag natuurlijk niet ontbreken.

allerzielen: graf oma pluis+lichtje+onderzetter

Bij de winkel "de Tuinen" vond ik een waxinelichtjeshouder met aan de ene kant de tekst "voor een lieve oma" en aan de andere kant een iets langere tekst die spreekt van "een luisterend oor" en "een hart van goud". Het lijken cliches, maar als je oma echt zo was, dan was ze een geschenk uit de hemel.

foto oma + achterkant lichtjeshouder

Is er niet een speciaal iemand die je wil/kan gedenken op Allerzielen, dan is deze opstelling misschien een idee. Het plaatje komt uit het afbeeldingenbestand van Google. De klimop drukt "trouw" uit en de wierook doet denken aan het afscheidsritueel, de absoute, waarmee elke katholieke uitvaart wordt afgesloten.
De wierook die wordt aangestoken is een eerbetoon aan de overledene en zoals de rook omhoog kringelt tot Gods aanschijn, zo neemt de wierook onze gedachten, wensen en gebeden met haar mee.
De wierookhouder vond ik bij Xenos en de wierook heeft de vorm van een kegeltje en ruikt naar lavendel (lavendel staat erom bekend dat het rustgevend is)

allerzielen=bewaar in uw hand plaatje=onderzetter=wierook

Deze opstelling gaat over "verdrietig zijn". Een pagina uit het gebedenboekje "zo kun je bidden als je verdrietig bent", vormt het hart van dit kijktafeltje: dat je je verdrietig voelt, komt omdat je niet hard bent als een steen, maar warm en vol leven. Juist daardoor komen er tranen. "Heer, God van het leven, kijk, hier ben ik. Levender dan steen, maar ook veel gevoeliger." Echte kiezelsteentjes passen hier goed bij.

allerzielen: waarom?(bidden als je verdrietig bent)

In deze opstelling zie je enkele symbolen die iets verbeelden van ons geloof in een voortbestaan na de dood. De steen doet denken aan het graf van Jezus op Paasmorgen: hij is niet hier, hij is opgestaan!
Het griekse woord "psyche" betekent niet alleen vlinder, maar ook ziel. Een mooier beeld van metamorfose is er niet. Een rups die tot een vlinder wordt. Zo verschillend en toch dezelfde. Ons lichaam en onze ziel, zo verschillend en toch allebei "ik".
Het schaaltje met graan koos ik met het oog op de bijbelse uitspraak dat "als het graan niet in de aarde valt en sterft, het géén vrucht kan voortbrengen". Eén gezaaid graankorreltje, laat een halm ontstaan met daarin vele nieuwe graankorreltjes: dertig, zestig, hondervoud!
De achtergrond-doek is zo bevestigd dat hij "de hoogte in gaat" en zo verwijst naar de hemel. Zet er nog een mooi lichtje bij.

Allerzielen met steen, vlinders en graan

Deze opstelling is in al zijn eenvoud ook indringend.
De steen staat symbool voor een grafsteen, vergelijk de steen die voor het graf van Jezus werd gerold. Het kruisje staat symbool voor het geloof in Jezus Christus, de onderzetter is tegelijk een bede: Bewaar in uw hand..... alle mensen die gestorven, laat hen wonen in Uw licht. De ondergrond en de crysanten passen bij de herfst.

allerzielen

In het derde koffertje zit het "lichtje van...", zet op een eenvoudig rechthoekig zinken onderbord de foto van degene die je wil gedenken, samen met een knufffeltje en de gebedskaart. Een opstelling die een tienerzoon of -dochter zelf op zijn/haar kamer kan maken!

lichtje van troost met gebedskaart

St. Maarten

Op 11 november vieren we St. Maarten.
Het boek "Van winterkrans tot zomerdans" opengezet op de pagina van St. Maarten waarop kinderen met brandende lampions langs de deuren gaan, vormt de achtergrond van deze opstelling. Een mooie pompoen, echt of van aardewerk (Xenos) kan natuurlijk niet ontbreken. Enkele herfstbladeren en lichtjes in herfsttinten geven aan dat het nog steeds herfst is.

St. Maarten 2 met pompoen en lichtjes

Een kleurplaat, die ik in de gebedskaarthouder zette, vormt samen met een pompoen en enkele kaarsjes, een eenvoudige maar doeltreffende kijktafel.

St. Maarten 3 met kleurplaat

In dit kijktafeltje voor St.Maarten fungeert het prentenboek "Sint-Maarten en het beertje" als achtergrond. Zie ook de rubriek tips

St. Maarten 3 kijktafel voor 2008

St. Nicolaas

Half november komt Sinterklaas weer in het land. Op de kijktafel kun je hier natuurlijk ook aandacht aan besteden.
We knutselden m.b.v. rood en geel vouwkarton een mijter en ik vond de tekst van het liedje "Sinterklaas is jarig" op internet. Uitgeprint en op rood karton geplakt en in de kaartenhouder gezet. De gedroogde sinaasappelschijfjes doen denken aan de "appeltjes van oranje" die in enkele sinterklaasliedjes figureren. Een schaaltje met pepernoten mag natuurlijk niet ontbreken.

kijktafel sinterklaas

Het hart van deze opstelling wordt weer gevormd door een pagina uit het boek "van Winterkrans tot zomerdans", waarop kinderen hun schoen zetten. De adventskrans zie je al in de kamer op de achtergrond staan, want op zondag 2 december begint de Advent!

kijktafel sinterklaas 2

Op de kijktafel kan naast iets te zien, ook zeker iets te proeven en/of te ruiken zijn. Herinneringen zijn vaak aan geur gekoppeld. Sinaasappel, kruidnagels en kaneelstokjes gebruik je bij het maken van bisschopswijn. Geuren die echt bij de Sinterklaastijd horen. Met behulp van kaneelolie ( druppel enkele druppels op een beetje water in een schaaltje) ruikt de hele kamer naar Sinterklaas!

proeven en ruiken rond sinterklaas

EK

terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Dankbaarheid

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook