Dankbaarheid

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Wie was Sint Nicolaas?

St. Nicolaas

De heilige Nicolaas leefde in de vierde eeuw. Hij was bisschop van Myra in Klein-Azië, het tegenwoordige Turkije.
Sint Nicolaas is de patroonheilige van zeelieden en de patroonheilige van het bisdom Luik en van de stad Amsterdam. Italiaanse zeelieden brachten zijn stoffelijk overschot in 1087 (om het te redden uit de handen van de Saracenen) vanuit Myra naar het Zuiditaliaanse stadje Bari.Er is een legende die vertelt hoe Nicolaas een arme vader aan een bruidsschat hielp voor zijn drie dochters die wilden trouwen. De vader had geen geld en moest daarom de meisjes de straat opsturen waar ze hun geld door prostitutie zelf moesten verdienen. Toen Nicolaas dit hoorde, kreeg hij groot medelijden met hen. Drie nachten achter elkaar legde hij telkens een stuk goud in de kamer van de vader. Zo kwamen de drie meisjes aan hun bruidsschat en konden ze trouwen.
De legende wordt ook op een andere manier verteld, namelijk dat Nicolaas het goud door de schoorsteen precies in de kousen wierp, die de meisjes bij de haard te drogen hadden gehangen.
Ter herinnering aan de goede bisschop van Myra zetten de kinderen op de vooravond van Sinterklaas schoenen of laarsjes voor de deur of hangen een kous bij de kachel…Informatie afkomstig uit: Al de dagen van ons leven; een boek voor gelovige gezinnen. (Averbode)

terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Dankbaarheid

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook