Dankbaarheid

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

11 november Sint Maarten

St.Maarten beeld (Kathedraal Groningen)

Een bekende heilige in de maand november is Sint Maarten. Hij leefde van 316 tot 397. Nadat hij jaren als soldaat in keizerlijke dienst had geleefd, ging hij naar Frankrijk waar hij in 371 tot bisschop van Tours werd gekozen. Sint Maarten is vooral bekend vanwege de legende die er over hem verteld werd. Als soldaat kwam hij bij de stadspoort van Amiens een arme tegen. Sint Maarten sneed zijn eigen mantel in tweeën, gaf de ene helft aan de arme en trok zelf de andere helft weer aan. "s Nachts verscheen hem in een droom Christus die gekleed was in de ene helft van zijn mantel die hij aan de arme had gegeven.

St. Maarten knutselwerkje

Half november werd oorspronkelijk een Germaans feest gevierd ter ere van Wodan. Men bracht dankoffers en brandde reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en vee te bevorderen. Toen later op 11 november het Sint Maartensfeest gevierd werd, zijn daar nog enkele gebruiken van over gebleven (vooral die rond het licht).

Kinderen St. Maarten

Kinderen trokken met lampions of uitgeholde rapen, knollen en kalebassen met een kaarsje langs de deur voor snoep en fruit. Ook gebruikten ze een foekepot of rommelpot. Dat is een pot waarover een varkensblaas is gespannen, daarin zit een rietje dat een brommend geluid maakt als eraan wordt getrokken. In onder andere de Zaanstreek en Almere, maar op steeds meer plaatsen in Nederland, gaan kinderen op 11 november nog steeds met zelfgemaakte lampions langs de deuren om te zingen, waarvoor ze snoep krijgen. Op andere plaatsen wordt een Sint-Maartensvuur gebrand.

wapen Utrecht (St. Maarten)

De stad Utrecht heeft van oudsher St. Martinus als beschermheilige gekozen. Dit is nog goed te zien in het stadswapen van Utrecht. De rode en witte kleur verwijzen naar de rode mantel en het witte onderkleed.

Sint Maarten, een levende legende,  stripboek

Woon je in de regio Utrecht? Het St. Maartensberaad van de stad Utrecht organiseert ieder jaar een tal van activiteiten en heeft een goede site over St.Maarten, je vind er o.a. Sint Maartensliedjes. Zij zijn de initiatiefnemers voor het stripboek Sint Maarten, een levende legende. Wil je meer weten? Ga naar www.stmaartenstadutrecht.nl

Met St. Maarten langs de deuren

Artikelen in dit thema Dankbaarheid

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook