Dankbaarheid

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Gedachtenis- kruisjes

In veel parochies is de laatste jaren een mooie, nieuwe gewoonte ontstaan.
Als er een parochiaan overlijdt, dan wordt er een gedachteniskruisje gemaakt: de naam, geboorte-en sterfdatum van de overledene wordt op een kruisje gezet. Dit kruisje wordt dan in de uitvaartviering met een klein ritueel op de plaats gehangen waar we even stil kunnen zijn, om onze dierbaren te gedenken. Soms is die plaats een bord voor-of achterin de kerk, soms is er een gedachteniskapel of -nis ingericht en ligt er een boek waarin iets te lezen is over de mensen die ons zo dierbaar waren. Maar altijd is er de gelegenheid om een kaarsje aan te steken.

gedenkbord met kruisjes

Vaak brengt iemand van de rouw-of avondwakegroep rond de eerste jaargedachtenis dit kruisje naar de nabestaanden. Maar het komt ook steeds meer voor, dat deze kruisjes in de viering van Allerzielen een bijzondere rol krijgen. Voor de Allerzielenviering worden de nabestaanden van al degenen die het afgelopen jaar zijn overleden speciaal uitgenodigd. De namen van de overledenen klinken nog een keer, soms wordt er nog iets karakteristieks over de overledene gezegd, er wordt licht aangestoken, een voorbede gedaan en de gedachtenis-kruisjes worden aan het eind van de viering aan de speciale genodigden overhandigd.
Al met al een prachtige manier om de mensen die voor altijd in ons hart zijn en zijn opgenomen in Gods licht, te eren.

EK

terug naar nieuwspagina
lees verder in Wortels

Artikelen in dit thema Dankbaarheid

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook