Als ik een boom ben

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafel maken van een boom met wortels.....

als ik een boom ben, kijktafel maken 1

“Kom, we gaan een boom maken”
“Leuk!”
“Wat heb je nodig als je een boom bent?”
“Takken.”
“Ja, en wat heb je nodig om te groeien?”
“Water, eten en licht”.

als ik een boom ben, maken kijktafel 2

We gaan aan de slag. Een vaas wordt gevuld met zand. Daarna met bruin karton (of crêpe-papier) bekleed, dat is de stam. We hebben takken van fruitbomen verzameld (toevallig is het snoeiafval) en steken die in de vaas.

als ik een boom ben, maken kijktafel 3

We willen hem in een schaal zetten. Maar, O... de boom heeft nog geen wortels. De oudste haalt een zak wortels uit de koelkast (grapje).

zakje wortels

De jongste gaat knippen.

als ik een boom ben, maken kijktafel 4

Uiteindelijk zijn geknipte wortels natuurlijk toch het meest handig, we plakken de mooie en stevige wortels met plakband vast.

als ik een boom ben, maken kijktafel stap 5

Wij hebben blauw met witte steentjes die het water verbeelden. Gewoon water kan ook. De tekst van Psalm 1 staat op een kaartje.

Een dag later praten we tijdens het eten over de boom en de tekst uit Psalm 1. Hier volgt een samenvatting van het gesprek:

aan tafel gesprekje over 'als ik een boom ben'

“In de Bijbel gaat het soms over bomen. Om iets ingewikkelds uit te leggen, gebruiken ze in de Bijbel vaak iets dat we heel goed kennen. Een boom bijvoorbeeld. Een boom heeft water nodig, dat weten we en snappen we. We lezen de tekst uit Psalm 1.

tekst psalm 1 bij kijktafel als ik een boom ben

Wij leven, net als een boom. Zoals het voor een boom goed is om bij het water te zijn, zo is het voor ons goed om bij God te zijn. Dat is dat je dingen van God weet en voelt. Dat je weet dat Hij voor je zorgt. Hij wil dat het goed gaat met jou en met alle mensen.

kijktafel 'als ik een boom ben' klaar

Hoe komt een boom bij het water? Door zijn wortels. En hoe komen wij bij de dingen van God? Door verhalen uit de Bijbel, door bidden, door te kijken naar mooie dingen die Hij ons geeft. Dat zijn onze wortels. Door te luisteren naar dingen over God thuis, in de kerk of misschien als je alleen bent en nadenkt over God. Dan gaan de dingen van God door je wortels heen in jou.

als ik een boom ben, maken kijktafel stap 6

Dus eigenlijk moet je zorgen dat je dicht bij het water blijft..
Een boom kan niet lopen naar het water, een boom heeft zijn wortels om erbij te komen. Wij moeten zorgen dat onze wortels ook genoeg van God krijgen.

als ik een boom ben, maken kijktafel stap 7

In de tekst staat dat de boom vrucht draagt.
Wat voor boom ben je dan, wat voor vruchten heb je?
De kinderen kiezen voor een aardbeien en frambozen en kersen en nectarines en de heerlijkste watermeloenen...”

als ik een boom ben, maken kijktafel stap 8

We hebben het nog kort over de vruchten van de Geest... maar dat is eigenlijk een nieuw onderwerp. Een idee daarvoor vind je als je verder kijkt en leest, maar ook op de site van Johanna. Ga naar.....

Kijktafels zonder knutselen

Zijn je kinderen nog te klein of voelen ze zich juist te groot om te knutselen? Onderstaande kijktafels kan je 'alleen' maken! Een lichtje mag op geen enkele kijktafel ontbreken, want als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

bovenaanzicht kijktafel sept met boom, appeltje, eikels en Onze Vader

Op deze kijktafel staat een blauwe boom, er ligt een (glazen) appeltje, dit kan natuurlijk ook een peer of sinaasappel worden - kijk wat er op je fruitmand ligt! Het geheel is neergezet op goud-kleurig papier. De gebedskaart van het Onze Vader uit het eerste koffertje staat centraal. Zonder contact met God, zonder te bidden, kunnen we niet uitgroeien tot een boom waar vruchten aan groeien!
De appelgroene kaarsjes staan er mooi bij en natuurlijk steek je ze aan als jullie het Onze Vader 'oefenen'.

gebedskaart Onze Vader, detail kijktafel sept.

Als je wil kan je de tafel nog verder aankleden met eikels, kastanjes e.d. Die gaan zeker in de loop van september door je kind gevonden worden!

herfst/denneappel-mannetje op gouden blad + eikels

Als ik een boom ben, breng ik goede vruchten voort...

kijktafel 'als ik een boom ben' met water en herfstvruchten

De ondergrond van deze kijktafel is een grote ronde zilverkleurige schaal, waarop grote herfstbladeren in een kring aan de rand zijn neergelegd. In een klein schaaltje staat een stompkaarsje in herfstkleur. Op de grote schaal staat een kleiner, blauw glazen schaaltje gevuld met water. Ernaast een houten 'sieradenboom'. Een dergelijk boom kan je zelf figuurzagen uit dun triplex of knippen uit stevig karton. Knip twee dezelfde silhouetten uit, knip ze in en schuif ze haaks in elkaar.

kijktafel detail 1

Er liggen druiven, kleine appeltjes en peren op de schaal. En ook een pompoen! Maar in het park, het bos, op weg naar school..... op de grond vinden je kinderen steeds meer vruchten die van de bomen zijn gevallen: eikeltjes, kastanjes, dennenappels, elzenpropjes. Leg ze bij de kijktafel.

kijktafel detail 2, als ik een boom ben

Vruchten van de Geest

Als je kinderen wat groter zijn, kan je een gesprekje voeren over de vruchten die mensen voortbrengen als ze geworteld zijn in God. Vruchten zijn eigenschappen van mensen die je kan zien en voelen als je zulke mensen ontmoet! We noemen dit de vruchten van de Geest. Het zijn: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingetogenheid, bescheidenheid, matigheid en kuisheid. Op onderstaande kijktafel zijn twee van deze 'vruchten' gesymboliseerd.

kijktafel boom aan levend water, bovenaanzicht

Op een bruin glanzend kaarsen-onderbord staat in een (gebedskaart) houder een ansichtkaart van een 'levensboom'. Erachter wat kleine takjes van een berkenboom -daar zitten ook kleine vruchten aan- en klimop. Op de voorgrond zijn twee soorten vruchten verbeeld: geduld (de schildpadjes)

vruchten: geduld, detail kijktafel boom aan levend water

en de vrucht 'vrede'

detail kijktafel 'boom aan levend water, vruchten:vrede

MV & EK

Artikelen in dit thema Als ik een boom ben

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook