Als ik een boom ben

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over Fransiscus van Assisi

Op 4 oktober is het Werelddierendag, feitelijk de dag waarop we Franciscus van Assisi gedenken. Er zijn veel boeken over de H.Fransiscus te vinden, ook voor (kleine) kinderen.

In 2005 is het prentenboek Broeder Frans verschenen met tekeningen van Jep Groenhagen en tekst op rijm van Hein Stufkens (90-202-3066-2), geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Ik gebruikte het als achtergrond bij een van de kijktafels (zie elders op de site)

voorkant boek Broeder Frans

De versjes en plaatjes in dit boek hebben allemaal een historische achtergrond. Ze brengen Franciscus" toewijding aan de armoede in beeld, zijn verbinding met de "goddelijke" wereld (de engelen bijvoorbeeld), zijn broeder-en zusterschap met alle schepselen zoals hij die uitzong in het "Zonnelied", zijn liefde voor de armen en uitgestotenen, zijn diepe band met Clara en het begin van de broederschap als hij met vrienden uit Assisi vervallen kerkjes gaat herstellen.

Fransiscus broeder wind

Ook zijn afscheid van het ridder-ideaal uit zijn jeugd en het beroemde verhaal over de gevaarlijke wolf van Gubbio ontbreekt niet. Tenslotte is er de verwijzing naar zijn dood, die hij als een feestelijke vereniging met zijn Schepper heeft ervaren.

Fransiscus KBS

Bij de KBS verscheen in 2007 ook een boek over Franciscus, geschikt voor kinderen vanaf zes jaar Franciscus van Assisi (97 8906173 9579) voor verdere informatie zie Adveniat.

deel een van serie over Fransiscus

In een zevendelige serie zetten Jord Neuteboom en Brigida Almeida het leven van Franciscus van Assisi op bijzondere wijze in woord en beeld neer. Het begint op een mooie vakantiedag als Jacob en zijn vader bij de grote kerk in Assisi arriveren. Ze willen de schilderijen van Giotto bewonderen, maar kunnen niet om broeder Bertho heen. Als een poortwachter staat hij bij de deur. Hij biedt aan hen rond te leiden en te vertellen over Franciscus. Na enige aarzeling gaat Jacobs vader hierop in. Hiervan krijgt hij geen spijt, want dankzij broeder Bertho stappen zij als het ware in het leven van Franciscus. Broeder Bertho vertelt, Jacobs vader luistert vooral en Jacob, die heeft zo zijn eigen ideeën en vragen. De tweede vakantiedag kloppen Jacob en zijn vader weer bij broeder Bertho aan, want het verhaal over het leven van Francesco is nog lang niet uit. En zo gaat het zeven dagen achter elkaar, tot het hele verhaal is verteld. Reeds verschenen: Het Zonnekind, de Levensloper, de Natuurminnaar, de Rijkdomzaaier.

Fransiscus en de rovers prentenboek voorkant

Een sprankelend nieuw prentenboek over het oude verhaal van Franciscus en de rovers. Fran van den Munkhof vertelt het verhaal in korte, duidelijke zinnen, voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Illustrator Helene Jorna maakte prachtige tekeningen bij het spannende verhaal dat voor kinderen van deze tijd uitstekend te volgen is.
Het verhaal gaat over Franciscus van Assisi die drie rovers bekeert die iedereen het leven zuur maken. Door de goedheid en vriendelijkheid van Franciscus krijgen ze spijt van hun daden. De rovers bekeren zich en gaan in zijn klooster werken.

Fransiscus en de rovers 's-Hertogenbosch - Franciscaanse Beweging, ISBN 978-909-71115-010-3

EK

terug naar nieuwspagina

lees verder in Tips: naar 'Appels plukken'

Artikelen in dit thema Als ik een boom ben

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook