Als ik een boom ben

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Sint Franciscus

St. Franciscus

Franciscus is geboren in 1181/1182 in Assisi als zoon van een lakenhandelaar. Hij groeide op in een rijk gezin en had een levensstijl die daar bij paste. Na herstel van een ernstige ziekte, ging hij op pelgrimstocht. Hij verliet het rijke leven van zijn jeugd en trok zich terug in een afgelegen grot bij Assisi. Hij werd door zijn vader onterfd en leefde onder de armen.
Zijn manier van leven trok anderen aan en Franciscus schreef voor hen een eerste orderegel. In 1209 ontstond de eerste gemeenschap. Met hulp van Clara van Assisi stichtte hij de vrouwelijke tak van de orde. En enkele jaren later kwam er ook nog een derde orde voor leken die midden in de wereld leven.
Franciscus leed aan verschillende ziektes en overlijdt op 3 oktober 1226.

Betekenis
Franciscus predikte de armoede van het hart in een tijd die bol stond van twisten tussen keizer en paus, burgers en edelen. De tegenwoordige betekenis van Franciscus is o.a. gelegen in de radicale navolging van Christus, de optimistische wereldbeschouwing en de betrekking van de gehele schepping in het werk van de christelijke naastenliefde.

Werelddierendag
Op 4 oktober, de feestdag van Franciscus, vieren wij werelddierendag. Er zijn vele legendes rond Franciscus, die blijk geven van zijn liefde voor de hele schepping en dus ook de dieren. Zoals het verhaal dat Franciscus voor de vogels preekt en dat na zijn dood de leeuweriken midden in de nacht gaan zingen.

Verder lezen
Over Franciscus zijn veel boeken verschenen, zowel prentenboeken voor kinderen als boeken voor volwassenen. Wil je meer lezen over zijn spiritualiteit en wat die nu voor ons in onze tijd kan betekenen, is het volgende boek een aanrader: Hein Stufkens, Het zevenvoudige pad van Franciscus van Assisi. (uitgeverij Ankh-Hermes, 2000).

Voor bovenstaande informatie over Franciscus werd gebruik gemaakt van het boek Heiligen van alle tijden; levens - legenden - iconografie. Door Clemens Jöckle (uitgeverij Verba, 2003)

terug naar nieuwspagina
lees verder in Wortels: naar de bijdrage 'de vruchten van de Geest'

Artikelen in dit thema Als ik een boom ben

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook