Als ik een boom ben

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor het Michaelsfeest en Dierendag.

St. Michaelsfeest

Op 29 september dag vieren we het St. Michaelsfeest. Ieder seizoen heeft de kerk een feest. Kerstmis vindt zijn tegenhanger in het St. Jansfeest (op 24 juni) en Pasen heeft zijn tegenhanger in het St. Michaelsfeest. De achtergrond wordt gevormd door het opengeslagen boek "Van winterkrans tot zomerdans" samen met een mandje gevuld met (nep)appeltjes, eikeltjes en een paddestoel (Xenos). Ik zette het geheel op een oranje-bruine place-mat.

St. Michaelsfeest kijktafel 1

Dierendag

Oktober begint met een feest dat de meeste kinderen aanspreekt: Dierendag.
Thuis kunnen we een (herfst)kijktafel maken, waarin we Fransiscus van Assisi, te midden van de dieren, wiens feestdag op 4 oktober we eigenlijk vieren, een centrale plaats geven. Aandacht en verwondering voor al die grote en kleine dingen die de natuur ons geeft, vormt de rode draad van de onderstaande kijktafels. Op een kijktafel moet iets te ontdekken zijn!

Ik maakte verschillende voorbeelden. Als ondergrond kan je een place-mat in een herfstkleur gebruiken of een lapje (voering)stof.
De dieren-vingerpoppetjes, worden door aantal grote kiezels op hun plaats gehouden. De achtergrond is een pagina van het boek "Broeder Frans" -bespreking zie rubriek "tips"- waar je Frans(iscus) temidden van boerderijdieren ziet.

dierendag+broeder frans

In een blauwe houten sieradenboom - deze kan je zelf maken met behulp van dun triplex en een figuurzaag - zette ik kleine vogeltjes die ik recent bij Blokker kocht.
Heb je iets dergelijks niet: met enkele takken die je samen in een bolletje klei kan je ook een boom maken!
Fransiscus van Assisi was een echte dierenvriend, toen de mensen niet naar hem wilde luisteren preekte hij voor de vogels.
Het plaatje vond ik in het afbeeldingenbestand van Google. Zo wordt er, in de geest van Fransiscus, iets zichtbaar van de schepping die we in onze hand moeten koesteren.

vogeltjesboom+vogeltje in handpalm

In het koffertje "Ga je mee" vind je een gebedskaart met daarop de tekst van het liedje "heel de schepping zingt voor U". Deze tekst is gebaseerd op het beroemde Zonnelied van Fransiscus. Het liedje staat ook op de CD! Deze kaart mag op de kijktafel van oktober niet ontbreken! Chrysanten zijn echte herfstbloemen. Ik knipte een paar bloemetjes van zo"n grote "chrysantenbolplant" af die je bij elke bloemist ziet en zette ze in een gekleurd borrelglaasje.

zonnelied+vogeltjesboom

Via google vond ik ook een klassieke afbeelding van de H. Fransiscus te midden van de (wilde) dieren. Ik printte hem uit en plakte hem op stevig karton en plaatste hem in de gebedskaarthouder. Het lichtje zit in aardewerken bakje in een herfsttint . De bladeren vonden we in het park. Allemaal verschillend van vorm en allemaal een andere kleur. Want een wonderlijke variatie!

Fransiscus klassiek samen met herfstsfeer

Het plaatje van het glas-in-lood-raam van Fransiscus vond ik ook op internet.
Het schaaltje en de waxinelichtjeshouder hebben de vorm van een blad.

Fransiscus glas-in-lood + herfstsfeer

EK

terug naar nieuwspagina
Kijk verder... ga naar kijktafeltjes 'van een boom met wortels en....

Artikelen in dit thema Als ik een boom ben

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook