Er gaat wat gebeuren

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Aswoensdag en Veertig-dagentijdOp 9 maart is het Aswoensdag. Daarmee is het carnavalsfeest afgelopen en begint de Veertigdagentijd: de voorbereidingstijd op het Paasfeest.Op Aswoensdag krijgen mensen in de kerk een ´askruisje´ op het voorhoofd. Dit houdt in dat de voorganger met as een kruisje op je voorhoofd tekent, als herinnering aan de betrekkelijkheid van het leven (´Gedenk dat je stof bent, en tot stof zult wederkeren´).

De as waarmee het askruisje wordt getekend is gemaakt van palmtakjes die het vorig jaar zijn uitgedeeld op palmzondag. Ze worden verbrand, en de as ervan wordt op aswoensdag gebruikt.

De oude benamen van de Veertig-dagentijd is de Vasten. Als je de dagen tussen Aswoensdag en Pasen gaat tellen dan kom je op meer dan 40 dagen uit. Dat klopt, want de zondagen van de vastenperiode telden niet mee. Op de zondag, de dag des Heren, resoneert altijd die eerste zondag van Paasmorgen mee. Op zondag dus geen somberheid en versobering, maar genieten en feest!

lammetje kwartet

Aan het einde van de winter waren de voorraden meestal op, dus de buikriem aanhalen en wachten op de eerste lammetjes en de eerste oogst. De vastenperiode sloot dus prima aan bij de tijd van het jaar. Later, toen we niet meer zo afhankelijk waren van het voedsel dat het land oplevert, werd de vastenperiode ingevuld met afzien van luxe, zoals vlees eten of snoepen, drinken of roken. Menigeen kan zich het vastentrommeltje uit zijn jeugd nog herinneren. Daarin werden alle snoepjes gedaan van de door-de-weekse dagen. Maar op zondag was het feest, en mocht het trommeltje weer leeg. Kijk voor hedendaagse tips om de Veertig-Dagentijd in je gezin op een zinvolle manier vorm te geven in de rubriek Tips. Ga naar...

veertig-dagen kalender koffertje

Pasen, het feest van het nieuwe Leven, valt niet voor niets in het voorjaar.
De datum waarop we Pasen vieren verschilt. Dit jaar valt Pasen erg laat, pas op 24 april. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de volle maan na 21 maart, het begin van de lente. Er kan dus bijna een verschil van een maand zitten tussen een vroege Pasen (op zijn vroegst dus 22 maart) en een late Pasen, zoals dit jaar.

Paastuin 2011, bovenaanzicht
MB & EK

terug naar nieuwspagina
naar bijdrage: De heilige (eigen naam hier)

Artikelen in dit thema Er gaat wat gebeuren

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook