Er gaat wat gebeuren

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Carnaval

carnaval kind als paddestoel verkleed

Vrijdag 4 maart barst het carnavalsfeest weer los. In ons land is het vooral beneden de rivieren een groot feest. Waar komt dit feest eigenlijk vandaan? En wat is de betekenis van carnaval?

In "Al de dagen van ons leven; een boek voor gelovige gezinnen", lezen we het volgende:

"Carnaval komt waarschijnlijk van ´carrus navalis´, letterlijk ´scheepskar´, het watervoertuig waarmee, volgens het heidense volksgeloof, de vruchtbaarheidsgoden weer hun intocht deden. Misschien komt daarvan nog de scheepsvorm voort, die de meeste carnavalswagens vertonen.

Een andere mogelijke oorsprong is ´carne vale´, wat letterlijk zoiets betekent als ´vlees, hou je goed´. Verwijzing naar de vastentijd waarin geen vlees mocht worden gegeten?

Vastenavond, carnaval...vinden hun oorsprong in een middeleeuwse feestdag: het Narrenfeest. Dikwijls trokken studenten gewaden aan van hun oversten of van vorsten en bisschoppen en lachten en spotten met gebruiken binnen Kerk en vorstenhuis. Er was zelfs zoiets als een ´spotkoning´ of een ´narrenbisschop´ die het hele feest voorzat.

carnaval

Vooral onder christenen was dit feest ruim verspreid. Daarin wordt duidelijk dat de vreugde een grondhouding van de christen is, en dat binnen die vreugde de menselijke maatstaven eens lustig op hun kop gezet worden. De ons bekende wereldorde is tenslotte ook niet het einde. Zo kan dit vrolijke feest ook het evangeliewoord illustreren dat de laatsten de eersten en de kleinen groot zullen zijn."

(Uit: Al de dagen van ons leven; een boek voor gelovige gezinnen. Averbode, 2000)

MB

terug naar nieuwspagina
naar: achtergrondinformatie over Aswoensdag en de Veertig-dagentijd

Artikelen in dit thema Er gaat wat gebeuren

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook