Er gaat wat gebeuren

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Pasen, overwinning van de liefde!

Een jonge man of vrouw op zoek naar een partner, is vaak druk bezig met de liefde; met de romantische liefde dan. Deze versmalling van het idee van wat liefde is, gericht op voorbijgaande gevoelens en versterkt door talloze popliedjes, is begrijpelijk en hoort bij die fase van volwassenwording. Maar hopelijk krijgen we in de loop der jaren een ruimer en dieper inzicht in wat de liefde voorstelt. Door de voortzetting van een liefdesrelatie, de opvoeding van kinderen en duurzame relaties met familieleden en vrienden, kunnen we leren dat het in de liefde om meer gaat, dan gevoelens alléén. Liefde is ook een kwestie van geduld hebben en barmhartig zijn, vallen en opstaan én genieten van de wonderlijke in het gewone.Basis
Met Pasen vieren we de onoverwinnelijkheid van de liefde. We vieren hoe God ons lief heeft, wat volledig zichtbaar is geworden in de overgave van zijn Zoon; hoe Gods liefde de basis legt voor onze liefde voor elkaar. In het Johannesevangelie (15,12-13) lezen we de woorden van Jezus: “Dit is mijn opdracht: dat jullie elkaar liefhebben met de liefde die Ik jullie heb toegedragen. De grootste liefde die iemand zijn vrienden kan betonen, bestaat hierin dat hij zijn leven voor hen geeft.”

Kwetsbaar
Vaak zijn we bang om liefde te tonen, want bij liefhebben stellen we ons bloot, we zijn kwetsbaar, we geven onszelf als het ware even weg. Stel je voor dat deze uiting van liefde niet gewaardeerd wordt? Of gaat ons liefhebben misschien ten koste van onszelf? Als het leven uiteindelijk alleen maar een kwestie is van de overleving van de sterkste, dan is liefhebben toch precies wat we níet moeten doen!

Paaswake
De boodschap van Pasen is dat de liefde het kernprincipe van het leven zelf is. We hoeven niet bang te zijn om onszelf te verliezen door lief te hebben, want God zelf is liefde (1 Johannes 4,8) en Hij stelt zich daarvoor garant. De viering in de Paasnacht vertelt ons, aan de hand van lezingen, muziek en symboliek, de hele liefdesgeschiedenis tussen God en de mensheid, van schepping tot zondeval tot nieuwe leven in Christus. De Paaswake biedt een royale bezinning voor diegenen die zich willen verdiepen in wat de liefde ten diepste is.

woestijn-paastuin open graf close-up Pasen III

Ordinary Miracle
Als aanvullende overdenking, zou je een keer kunnen kijken, liefst samen met je kinderen, naar de film “Charlotte"s Web”. Deze film gaat over vriendschap en hoe het leven tot bloei komt door onze overgave. Bovendien staat de film stil bij het wonderlijke -van vriendschap en van het leven zelf- dat we zo vaak over het hoofd zien. Het "eeuwige" in het leven speelt voor onze neus af! Dit is mooi verwoord in het slotlied: Ordinary Miracle.

It"s not that usual when everything is beautiful
It"s just another ordinary miracle today

The sky knows when its time to snow
You don"t need to teach a seed to grow
It"s just another ordinary miracle today

Life is like a gift they say
Wrapped up for you everyday
Open up and find a way
To give some of your own


Is het zo onvoorstelbaar dat de God die het leven gemaakt heeft, het leven wil blijven geven? Het wonderlijke van het paasverhaal stijgt niet uit boven het wonderlijke dat God aan ons dagelijks laat zien. Proef en zie!

Zalig Pasen!

TS

Artikelen in dit thema Er gaat wat gebeuren

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook