Er gaat wat gebeuren

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Pasen in drie verschillende bijbels voor kleuters

Pasen: het belangrijkste feest van ons geloof. Maar niet zo makkelijk te vertellen aan kinderen. Zal ik wel of niet het verhaal van Goede Vrijdag erbij vertellen? Hoe moet ik vertellen over de verrijzenis? Bij welke kinderbijbel kan ik te rade gaan?
Hieronder laten we zien hoe het paasverhaal in drie verschillende kinderbijbels wordt verteld.

Een ark vol verhalen; de bijbel verteld aan kleuters.
Door Herma Vogel en Gitte Spee. (Amsterdam, Ploegsma, 2000, ISBN 90 216 1652 1)

ark verhalen palmzondag

In deze kinderbijbel wordt uitgebreid over het paasfeest verteld: Palmpasen, Verraden (Laatste Avondmaal), Ik ken hem niet (verloochening door Petrus), Goede Vrijdag en Pasen.
Er worden korte zinnen gebruikt en eenvoudige woorden. Het lijdensverhaal en de kruisiging worden sober en kort verteld, goed voor de doelgroep en zonder belangrijke elementen uit het verhaal weg te laten.
Er worden hier en daar dingen toegevoegd die het verhaal dichter bij de kinderen van nu brengen. Het paasverhaal eindigt met:

“In de velden stonden krokussen en narcissen te bloeien. Op de weiden liepen lammetjes en veulens. Kuikentjes kropen uit het ei. Konijntjes sprongen rond. Later zou iedereen die dag vieren. Pasen, de dag dat Jezus weer levend werd.”

De illustraties zijn erg mooi in zachte kleuren en beslaan steeds een hele pagina.

Je eerste Bijbel; door Gwénaëlle Boulet en Aurélie Guillerey. ("s-Hertogenbosch, Katholieke Bijbelstichting, 2006, ISBN 90 6173 888 1)

Pasen: je eerste bijbel

In dit kleine bijbelboek met handige dikke kartonnen bladzijden is de tekst ondergeschikt aan de illustraties. Aan bod komen: het Laatste Avondmaal, de arrestatie van Jezus en Goede Vrijdag en Pasen. De teksten zijn erg summier, waardoor het niet het karakter heeft van een doorlopend verhaal. Soms vind ik de teksten wel erg kort, waardoor ze bijna iets cryptisch krijgen. Als voorbeeld de tekst bij Pasen:

“Het graf van Jezus is dicht omdat er een grote steen voor ligt. Vroeg in de morgen komen er drie vrouwen bij het graf, maar de steen is naar de kant gerold: Jezus ligt er niet meer. God heeft hem opgewekt uit de dood; hij leeft voor altijd! De liefde van God is sterker dan alles!”

Als eerste kennismaking met de verhalen kan deze bijbel heel goed gebruikt worden. Met name de illustraties zullen de kinderen aanspreken en daarbij kun je als ouder in je eigen woorden het verhaal vertellen.

Kijkbijbel; Verhalen uit het oude en het nieuwe testament getekend door Kees de Kort.
(Haarlem, Nederlands Bijbelgenootschap, 1993, 2e druk, ISBN 90 6126 388 3)

kijkbijbel paasmorgen steen engel II

Dit is een echte klassieker onder de kinderbijbels. De tekeningen van Kees de Kort zijn prachtig en zeer levendig. Ze kunnen voor zich spreken. De tekst van de verhalen wordt niet naverteld, maar is gebaseerd op de grondtekst van de bijbel.
Van de drie kinderbijbels is deze het meest uitgebreid. Zo worden de verhalen verteld van Palmpasen, het Laatste Avondmaal, de Olijfberg waar Jezus zich terugtrekt om te bidden, de gevangenneming en de kruisiging, de begrafenis, de verrijzenis en het Emmausverhaal.

emmausgangers kijkbijbel

Conclusie

Alle drie genoemde bijbels zijn geschikt om je kinderen het paasverhaal te vertellen. De een is in taalgebruik wat dichter bij de kinderen (Een ark vol verhalen), de ander is trouwer aan de oorspronkelijke Bijbeltekst (Kijkbijbel). De illustraties zijn bij alle drie weer anders en hebben soms geen tekst nodig (Kijkbijbel en – in mindere mate – Je eerste Bijbel).

MB

terug naar nieuwspagina
naar bijbelverhalen voor de Veertig-dagentijd 'Er gaat wat gebeuren!"

Artikelen in dit thema Er gaat wat gebeuren

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook