Slaap lekker

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels 2011 Allerzielen, St.Maarten en St. Nicolaas

Allerzielen

houder 'in gedachten'

Het is misschien mooi om een waxinelichtjes-houder te hebben die je speciaal gebruikt als je wilt denken aan iemand die overleden is. Deze houder vond ik in een winkel van woon-accessoires. Allerzielen (2 november) is een dag waarop we aan alle mensen denken die overleden zijn. Je kunt voor deze dag een speciaal gedenkplekje maken.

kijktafel 'in gedachten' zinboekje troost allerzielen 2011

De ondergrond van dit gedenkplekje is een voile in een hemelsblauwe kleur, de kleur die verwijst naar de hemel. In een klein vaasje staan enkele herfst crysantjes en op de achtergrond het Zinboekje 'troost'. Dit is een boekje met teksten voor volwassenen, maar ook geschikt voor bijvoorbeeld tieners. (zie:) Het kleine houten hartje staat voor de liefde en het gemis. De houder staat centraal en daaromheen enkele mooie stenen.Op dit gedenkplekje staat de 'gedachteNIS' centraal. Deze kaart, in de vorm van een drieluik is, verkrijgbaar bij Berneboek.com. (zie rubriek links) Kinderen kunnen op de kaart tekenen, plakken en kleuren, zo kunnen ze een kaart maken met een heel persoonlijk tintje. De kaart staat op een rechthoekig zinken onderbord, gevuld met kleine glassteentjes. Natuurlijk brandt er een lichtje!


allerzielen

De blauwe onderzetter uit het eerste, rode koffertje 'Beginnen maar!' is heel geschikt voor de kijktafel voor Allerzielen. De grote steen wordt in ons gezin ook gebruikt bij Pasen, het feest van de verrijzenis: het is de steen die voor het graf door de engelen is weggerold: Goede God, bewaar alle mensen, levenden en doden, in uw hand!

Sint Maarten

kijktafel St.maarten 2011 2

Het boek van Winterkrans tot Zomerdans van Lidwien van Geffen besteed ook aandacht aan het feest van Sint Maarten. Het boek staat open bij de illustratie waarop kinderen te zien zijn met een van lantaren gemaakt van een uitgeholde pompoen. Het boek staat op een platte schaal gevuld met herfstbladeren, enkele kaarsjes en natuurlijk een pompoen. Je kinderen vinden buiten van alles op de grond, eikels, beukennootjes, kastanjes..... natuurlijk is daar ook plaats voor op deze herfstkijktafel.

tekst St. Maartenslicht pag Van Winterkrans tot Zomerdans

Het gedichtje 'Sint Maartenslicht' staat op de andere pagina.

er brandt een kaarsje in de knol,
het licht straalt er doorheen.
Voorzichtig gaan we lopen
en zingen zo meteen:
'Ik loop hier met mijjn lampje,
nu ben ik als een ster.
Mijn lichtje schijnt op aarde,
mijn lichtje straalt zo ver!"


Sint. Nicolaas

kijkatfel sinterklaas in glazen ronde schaal

Half november komt de stoomboot uit Spanje weer aan.... het is leuk om ook de kijktafel een Sinterklaastintje te geven. Een ondiepe, ronde glazen schaal vormt de basis van deze kijktafel. Vul de schaal met mandarijntjes en strooigoed. Een ingepakt cadeautje, een chocoladeletter en een boek met Sinterklaasverhalen schik je ertussen. Als je het hebt kan je ook een Zwarte Piet en/of een Sinterklaas erbij zetten. Een lichtje (let op dat het veilig is!) mag natuurlijk niet ontbreken.Als je een bekend Sinterklaasliedje uitprint en op stevig karton plakt, heb je meteen een prima achtergrond voor een Sinterklaaskijktafel. Zet het op een mooie gedrapeerde goud-kleurige lap stof. Erbij staat met de pakjesboot. Ik vond deze bij Blokker. Strooi als een echte Zwarte Piet met strooigoed rond en zet er een lichtje bij.

kijktafel sinterklaas

Je kan ook een kaarsen-onderbord gebruiken als ondergrond. Deze is oranje-rood. Knutsel samen met je kinderen een mijter van geel en rood karton. Er staat een flesje met naar kaneel geurende olie op de tafel. Zo ruikt het ook naar Sinterklaas. Chocoladeletters, suikerbeestjes, pepernoten, speculaas, borstplaat, marsepein: allemaal snoepgoed dat hoort bij de decembermaand.
Naast het ritueel van 'de schoen zetten' is het fijn als je een boek hebt met Sinterklaasverhalen of-liedjes. Steek het kaarsje op de kijktafel aan en lees een verhaal voor of zing/leer samen een nieuw Sinterklaasliedje. Zo maak je mooie herinneringen voor later.....

EK

kijk verder naar: kijktafels "slaap lekker!"
terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Slaap lekker

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook