Slaap lekker

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels Slaap lekker

Slaap lekker

kijktafel slaap lekker overzicht + lamp

De meest voor de hand liggend plek om een kijktafeltje te maken rond het thema 'slaap lekker' is natuurlijk op de kamer van je kind.

En God zei: "er moeten lichten zijn aan het hemelgewelf......" en zo gebeurde het God maakte de twee grote lampen, de grootste om over de dag te heersen, de kleinste om te heersen over de nacht, en Hij maakte ook de sterren. God gaf ze een plaats aan het hemelgewelf om de aarde te verlichten..... en God zag dat het goed was. Het werd avond en het werd ochtend; dat was de vierde dag. ( Gen 1, 14-19)

De maan en de sterren staan altijd aan de hemel. Soms zitten er wolken voor en kan je ze niet zien. Maar ze zijn er wel! Een gerust-stellende gedachte. God wil dat er licht is en donker, dag en nacht, maar..... er mag geen duisternis meer heersen!

kijktafel slaap lekker detail, lavendel

De natuur heeft nog meer dingen die 'rust' kunnen brengen. Bijvoorbeeld lekker ruikende lavendel. Je kan een druppeltje lavendel olie op het kussen van je kindje doen, maar ook de geur van een zakje met gedroogde lavendel is een goed alternatief.

kijktafel slaap lekker overzicht + lamp

Een smal plankje aan de muur of een plekje in een open kast is voldoende voor een kijktafeltje. Als er ook vlakbij een nachtlampje mag blijven branden is natuurlijk helemaal ideaal. Vind je dat teveel licht, dan kan je ook kiezen voor een waxinelichtjes dat brandt op batterijen.

kijktafel slaap lekker detail raam

De achtergrond is het resultaat van even zoeken in het afbeeldingenbestand van Google voor een 'sterrenhemel' en een kleurplaat van een raam waar de 'ruiten' weggeknipt werden en over de sterrenhemel heen geplakt. Van rood dik papier 'gordijnen' geknipt en de achtergrond is klaar.
Je kan ook samen een sterrenhemel met je kind knutselen. Van donkerblauw papier bijvoorbeeld beplakt met zilveren sterretjes of met 'glow-in-the-dark' sterretjes.

Niet iedereen slaapt

slaap lekker kijktafel detail uiltjes

Niet iedereen slaapt "s nachts. Sommige dieren slapen overdag en zijn juist "s nacht wakker. Vleermuizen kan je zien vliegen als het schemerig wordt, spinnen weven "s nachts hun web, uilen jagen "s nachts.

kijktafel

De achtergrond wordt gevormd door de laatste pagina van het boek " Wat nu Olivier?". Je ziet een herfstbos in de avondschemering. Het geheel staat op een bruin-oranje lap voeringsstof met daarop een matje gemaakt van schors. Er staat pas een schaaltje - in de vorm van een blad - waarin gevonden eikels, kastanjes of dennenappels een plekje vinden. In de loop van de herfst raken er steeds meer schaaltjes gevuld. Op de voorgrond enkele kleine spinnetjes. Een uiltje van natuurlijk materiaal zit op een houten stronk en ook de waxinelichtjes-houder heeft de vorm van een uil. Natuurlijk kan je de kijktafel nog verder aankleden in herfstsfeer, bijv. met namaak-paddestoelen. Kies voor exemplaren die er zo natuurlijk mogelijk uitzien!

slaap lekker, nachtdieren uitlje herfst bovenaanzicht

Winterslaap

detail kijktafel egelthje/winterslaap - luikje dicht

Sommige dieren zoeken in de herfst een warm holletje en slapen daar de hele winter lang. In veel tuinen woont een egeltje, ook hij houdt opgerold als een balletje, zijn winterslaap. In de winter kan een egeltje geen eten vinden en als hij slaapt heeft hij geen honger. In de lente wordt hij vanzelf weer wakker. Dus als je in de winter een opgerold egeltje vindt.... niet wakker maken, laat hem lekker slapen!

slaap lekker, kijktafel winterslaap met egeltjes

Een platte zilverkleurige schaal bekleed je met herfstbladeren. Daarop als achtergrond een pagina uit het luikjes-prentenboek 'Wat ritselt daar toch?'. Op deze pagina wordt het net donker en zie je vleermuizen in de lucht vliegen. Een grote vliegenzwam met twee egeltjes vormt het hart van dit kijktafeltje. Het waxinelichtje staat in een glazen houder met de vorm van een herfstblad.
Er is ruimte genoeg op deze grote schaal om voor alle gevonden 'herfstschatten' een plaatsje te vinden!

kijktafel met egeltje winterslaap/nacht

Het prentenboek heeft verborgen 'luikjes'. Achter een luikje vind je een holletje met een bedje, achter een ander luikje een egeltje en als je heel goed zoekt is er ook nog een luikje in de lucht, daar achter vliegt een uiltje!

vliegende uil

EK

kijk verder naar: kijktafels voor Allerzielen, St. Maarten en Sint Nicolaas.
terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Slaap lekker

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook