Slaap lekker

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

In vrede ga ik liggen

“Shhhh!” zegt mijn vrouw altijd als ik naar boven loop, wanneer ik eerder naar bed ga dan zij. “Niet zoveel lawaai. De kinderen worden wakker.” Wat mij altijd doet fronsen, want volgens mij maak ik geen lawaai – of ten minste, ik doe mijn best om geen lawaai te maken. Als antwoord zeg ik dan, dat het wel meevalt en dat het shhshen van haar, trouwens, net zo hoorbaar is. Het nut van deze uitwisseling laat ik in het midden, maar het verwijst wel naar het belang dat ouders hechten aan de slaap van hun kinderen. “Rust” staat niet voor niets vooraan in de bekendste formule voor de goede opvoeding: rust, reinheid, regelmaat. Goed slapen draagt bij aan groeien, leren en plezier vinden in het leven. Wanneer de kinderen goed slapen, slapen de ouders ook goed.

het woord 'slaap' hebreeus uit zon, maan en sterren

Het zal ons dan ook niet verrassen dat slaap, en in de bredere zin rust, ook een spirituele betekenis heeft. Slaap associëren we met herstel van heel de mens, zowel naar lichaam als geest.
In psalm 23 (“De Heer is mijn herder”) lezen we: “Hij laat me in grazige weiden rusten, Hij voert me naar vredig water, daar geeft Hij me nieuwe kracht.” Deze psalm, die ik uit mijn hoofd ken, bid ik graag in stilte als laatste gebed van de dag. Het idee dat de goede God over het leven heerst, stelt me, zeer letterlijk, gerust.

schaap in de wei

Vervelend is het wanneer het ons niet lukt om in slaap te vallen. Of wanneer onze slaap verstoord wordt door zorgen. In het boek Netherland, stelt de auteur Joseph O"Neill een verontrustend (!) beeld voor: een slaap die alleen maar de vermoeidheid verfrist. Liefst is ons slapen gaan een loslaten van de zorgen van de dag, net als in psalm 3, waar koning David, die op de vlucht is voor zijn vijanden, toch in slaap kan vallen, want: God waakt over hem.
Ook in psalm 4 zien we dat we ons kunnen toevertrouwen aan de slaap, want God is erbij: “In vrede ga ik liggen en slaap terstond, U alleen, Heer, laat mij leven, ongestoord, vol vertrouwen.”
Vergeet ook niet het verhaal van Jezus, die vol vertrouwen in de boot slaapt terwijl een stormbui losbarst (Lucas 18, 22-25). “Waar is uw geloof?” vraagt hij aan de bezorgde discipelen.

storm op het meer

Kinderen leren vertrouwen op de goedheid en almacht van God is een goede manier om ze (existentieel) gerust te stellen in hun leven. Samen lezen uit een kinderbijbel, samen praten over God en kerkbezoek leggen hier de basis voor. Bidden voor het slapen gaan, versterkt het idee dat God ons beschermt, ook in het donker. (“Al moet ik door dalen van duisternis en dood, ik ben voor geen onheil bang, want U bent bij mij: uw knots en uw staf geven mij moed.” – Psalm 23,4). Het aanleren dat je op alle momenten ( van de dag en de nacht) een schietgebedje kunt bidden, is ook bijzonder vruchtbaar. God, kom mij te hulp!

goede herder

Zelf val ik meestal aan het begin van de nacht meteen in slaap. Als ik een keer wakker en onrustig ben, komt het gewoonlijk voor in het midden van de nacht. Dan ben ik erg blij dat ik kan bidden. Dat wakker liggen lijkt mij vaak zelfs een geschenk van God. Alle activiteit is even tot stilstand gekomen en ik voel me uitgenodigd om te bidden voor alle mensen in mijn leven. Die noem ik bij naam. Ik vertrouw ze toe aan de Goede Herder en dan val ik weer in slaap. Welterusten!

Tim Schilling

naar: achtergrond informatie over Allerheiligen/Allerzielen
terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Slaap lekker

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook