Alles heeft een verhaal

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Zomer 2012

Kijktafel in tent of zomerhuisje

Thuis, maar ook in de tent, caravan of vakantiehuisje kan je een eenvoudige kijktafel maken. Neem een opvouwbaar krukje mee, een theedoek, een waxinelichtje in een houdertje en -als je dat hebt- de roze onderzetter uit het koffertje 'Beginnen maar!', met de tekst: 'Dank u wel voor deze dag'.

krukje+thedoek basis vakantiekijktafel

In het bos of aan het strand vindt je kind al snel allerlei schatten, allerlei dingen met een verhaal. Geef de mooiste 'schat' van de dag een plaatsje op de kijktafel en vertel er iets over. Van welke vogel is dat veertje afkomstig? Over het schelpdiertje waarvan jullie eigenlijk het uitwendige skelet hebben gevonden. Wist je dat alle schelpen ook een naam hebben? Mossel, scheermes, nonnetje....

kijktafel vakantie + christoffel

Mama legde er een afbeelding van de H. Christoffel bij, de beschermer van alle reizigers. Een entreebewijs van een museum of speeltuin, het parapluutje uit het lekkere ijsje: naarmate de vakantie vordert vult jullie kijktafel zich voorwerpen uit jullie zelf meegemaakte verhalen en natuurlijk met zelf geplukte bloemen!

kijktafel vakantie bovenaanzicht

Alles in de natuur vertelt een verhaal

De ondergrond van deze kijktafel is een gras-groene placemat. Op de roze onderzetter staat een klein stompkaarsje. Dit is de basis van deze kijktafel.
In de houten (sieraden)boom zit een wit duifje, dat de kinderen nog kennen van de Pinksterkijktafel, waar dit duifje de H. Geest symboliseerde.

kijktafel bij alles heeft een verhaal zomer 2012

Op de kijktafel staat een stukje boomstam. Je kan de jaarringen goed zien. Zo kan je tellen hoe oud een boom is geworden: 40, 80, misschien wel honderd jaar. Hoe dikker de boom, hoe ouder hij is. Wat zou deze boom allemaal gezien hebben?
Iedere jaarring is dunner of dikker dan de andere. Ze zijn allemaal verschillend. Zo kan je zien of er veel regen is gevallen dat jaar en de boom goed heeft kunnen groeien. Specialisten kunnen aan de hand van de jaarringen van archeologische vondsten bepalen uit welke tijd het houten voorwerp of de balk van een gebouw komt. Zo is er voor eikenhout, van Nederlandse bomen, een 'boom-jaarringen-kalender' gemaakt, door de jaarringen van stukken eikenhout te vergelijken en d.m.v. de overlappende jaarringen is het dan mogelijk om deze 'kalender' te maken.

jaarringen, kijktafel zomer alles heeft een verhaal

In het blauwe, tulen zakje zit het mooiste, gevonden steentje van deze zomer. Deze wil je kind dus voor altijd bewaren, er zitten mooie adertjes is en het heeft een prachtige kleur. Ook kiezelsteentjes zijn bijna allemaal anders. Ze zijn dan ook afkomstig uit verschillende rotsen en van verschillende steensoorten. En ook een steensoort kan verschillende kleuren hebben. Rood, groen, zwart, bruin, oker, wit, grijs..... in talloze schakeringen!

schat/steentje in mooi opbergzakje, kijktafel alles heeft een verhaal

Op de kijktafel is ook plaats voor de spannendste, mooiste, avontuurlijkste, vrolijkste of....... herinnering van deze zomer. Het roeibootje staat voor het verhaal van die keer dat jullie een bootje huurden. Tja, en als je dat niet zo vaak doet...... Het kan natuurlijk ook een entreebewijs zijn van het pretpark, de dierentuin of iets anders waar jullie geweest zijn.

roeibootje, kijktafel alles heeft een verhaal, zomer 2012

Voor de vakantie

Zijn je kinderen al wat groter, maak dan een kijktafel voor de vakantie en een kijktafel voor na deze vakantie. Dit is een voorbeeld van een vakantie naar Griekenland, maar je kan iets dergelijks van/voor iedere plek maken. De basis van deze kijktafel is een dienblad gevuld met (schelp)zand en een zee van glas(steentjes). Op de achtergrond zet je een landkaart, in dit geval een opengeslagen bosatlas, van het land waar jullie heengaan. In het zand staat de roze onderzetter en een klein vaasje met zomerbloemetjes. Vertel elkaar je verwachtingen: Hoe zou het daar zijn? Wat gaan jullie doen? Is er zee of een zwembad? Hoe heet de camping? Hoe zeg je 'goedemorgen' in de taal van dat land?

kijktafel griekenland voor de vakantie

In het zand zijn kleine afbeeldingen gezet van de plaats waar jullie naar toe gaan. Geknipt uit de vakantiefolders en/of gevonden in het afbeeldingenbestand van Google. Kortom: stimuleer de voorpret!

kijktafel griekenland voor de vakantie

Na de vakantie

kijktafel zomer/griekenland: alles heeft een verhaal

Tja, en nu zijn jullie daar echt geweest! Je hebt het echt gezien en beleefd. Een beetje bruiner, een hele ervaring rijker en vol met verhalen. Die kerkjes zien er echt zo uit en wat waren ze koel en stil van binnen... Papa moest er eentje in het klein meenemen als souvenir.

grieks kerkje, kijktafel zomer/griekenland alles heeft een verhaal

Op de kijktafel liggen de schelpen die jullie gevonden hebben, het prachtige stuk hout heeft een ereplaats en er ligt nu net zo'n bootje waarvan er vele op het strand lagen en waar jullie in hebben gevaren. Een van de kinderen kocht van zijn zakgeld het kleine zwarte zakje vol met gekleurde half-edelsteentjes voor zijn stenenverzameling.

detail onderzetter+ roeibootje + halfedelsteentjes alles heeft een verhaal

Ja, zo maak je zichtbaar en ervaarbaar dat alles een verhaal heeft, deel uit maakt van de geschiedenis van de mensen, maar ook van de geschiedenis van God en de mensen. Deel uit maakt van jullie geschiedenis, zo kan je God dankbaar zijn voor deze dag en al die zomerse (vakantie)dagen!

detail, onderzetter kijktafel zomer 2012

EK

Artikelen in dit thema Alles heeft een verhaal

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook