Alles heeft een verhaal

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Elk land een beschermheilige

poezieplaatjes heiligen

Ieder land heeft een patroonheilige. Een heilige onder wiens bescherming dit land met zijn bewoners staat. Misschien is hij of zij er geboren, heeft daar het Evangelie gepredikt of is van invloed geweest op de plaatselijke geschiedenis.
Een (stand)beeld van de patroonheilige van een land is in of bij veel kerken in dat land te vinden. Zo kan je in Frankrijk regelmatig Jeanne d'Arc tegenkomen.Een heilige is vaak herkenbaar aan een vast attribuut. Soms verwijst dit naar de manier waarop deze heilige de dood vond, bijvoorbeeld een zwaard, soms naar een bekende legende. Op onderstaand plaatje staat Elisabeth van Thuringen, herkenbaar aan haar schort vol rozen.

Tijdens de hongersnood van 1226 staat zij heldhaftig de armen terzijde. Hoewel haar man haar de wacht aanzegt, gaat zij door met het bakken en uitdelen van broden. Op een dag komt ze op straat de graaf tegen, die ziet dat ze haar schort gevuld heeft. Hij laat haar het schort openen, maar in plaats van broden liggen er rozen in.

Elisabeth van Thuringen

Zoek het verhaal van de heilige van het land waar je deze zomer heen gaat op. Op ons wereldwijde web vind je makkelijk over elke heilige achtergrondinformatie en legendes.

Willibrord

We noemen er een aantal:
Nederland Willibrord (met kerkje in zijn hand)
Duitsland Bonifatius
Engeland Joris
Frankrijk Jeanne d"Arc (op paard met vlag)
Spanje Jacobus de Meerdere
Portugal Antonius van Padua
Italië Fransiscus van Assisi
Zwitserland Nicolaas van Flue
Oostenrijk Leopold
Belgie Jozef
Luxemburg Willibrord
Griekenland Andreas, apostel (met Andreaskruis)

Andreas apostel

Veel steden, ook in het buitenland, hebben ook een speciale beschermheilige. Van Amsterdam is dit de H. Nicolaas (jawel: Sinterklaas!) en van Utrecht is dat bijvoorbeeld Martinus van Tours, beter bekend als St. Maarten, die zijn soldatenmantel deelde met een bedelaar.

Martinus van Tours

De beschermheilige van alle vakantiegangers is de H. Christoffel. In veel auto's en sleutelhangers hangt een plaatje of medaille van hem.

kaart + christoffelmedaille

Voor meer informatie en verhalen over heiligen ga bijvoorbeeld naar: www.heiligen.net

EK

Artikelen in dit thema Alles heeft een verhaal

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook