Leven inblazen

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Animeer je mee?

Saartje het taartje MdJ2023Anima betekent ‘ziel’ in het latijn. Dus animeren is letterlijk ‘bezielen’. Heb je daar ooit aan gedacht bij het woord animeren of animatie? Het betekent dat je een levenloos voorwerp, een ‘iets’ verandert in en ‘iemand’, met een persoonlijkheid, adem en beweging. Het is kinderspel. Want kinderen brengen tijdens het spelen hele werelden tot leven: hun knuffels, hun poppen, hun auto’s, en elkaar … ‘Jij was de politie en ik was de dief’.

Ziehier Saartje, het taartje. Knutselen heeft soms ook met animeren te maken. Je blaast iets leven in. Hier vijf voorbeelden van het bezielen van levenloze voorwerpen: een pollepel, een sok, sponzen, een lapje stof, je vingers (of stokjes): je maakt er zó een pratend poppetje of beest van. Probeer het eens en beleef er avonturen mee!

Voorbeelden

gt animeren pollepelA.     Pollepel-pop. Neem een houten pollepel, bolle kant voor. Plak er witte rondjes papier op waar je pupillen in tekent, teken er een neus bij, teken er een mond bij, en vergeet niet wenkbrauwtjes te tekenen, waarmee je de ogen uitdrukking geeft. (Zet je de wenkbrauwen wijd uit elkaar dan kijkt de pop vriendelijk, dicht bij elkaar dan kijkt de pop wat ernstiger, probeer maar uit op een kladvelletje.) Neem een stukje nepbont of een bosje wollen draadjes en plak die vast als haar. Neem een lapje stof van ca. 15 hoog en 20 breed en bind het met een lintje of touwtje onder het hoofd vast. Verdeel de rimpels rondom., zodat je hand eronder past. Nu kun je de pop laten spelen.


gt animeren sok

B.     Sokpop. Neem een (afgedankte) sok en steek je hand erin. Nu is de mond al klaar! Plak boven de mond (waar de knokkels van je wijsvinger en je ringvinger zitten) halve bolletjes op de sok. Je kunt er wattenbollen voor gebruiken (Pipoos) of piepschuim, misschien hout, of klei ze van playdoh bijvoorbeeld. Maar ook simpele kartonnen rondjes werken goed. Fantaseer erop los! Lijm op je sokpop gek haar, een gekleurde neus, tanden, er is van alles mogelijk! Hoe heet je sokpop, wat voor stem heeft hij/zij?

 

 

 

C.     Saartje het pratende taartje!

Deze is wat moeilijker maar o zo leuk. De basis is spons. Hier zijn twee autosponsjes gebruikt (‘Insect remover’ van Action, 55 cent per stuk. Voor grotere handen grotere sponzen nemen bijv. Jumbo 1 euro). Ze vormen de twee lagen van de taart. gt animeren spons gebak
1. Teken en knip beide sponzen in een taartpuntvorm. (Ietsje bolle driehoek, om ruimte te houden voor het handje). 

2. Knip dezelfde puntvorm twee keer van stevig karton. Kort deze van achteren 6 cm in. Leg de spons-delen met de ruggen tegen elkaar op rood vilt en teken die vorm om (puntige ellips). Lijm de twee kartonnen mondplaatjes op de punten van het rode vilt. Knip het vilt iets buiten de lijn rondom af. Nu heb je de laag jam gemaakt. Vouw rood-op-rood dubbel en zet met een streepje lijm of naald en draad de viltlaagjes op het scharnierpunt (dus langs de kartonnen einden) vast.

3. Hol beide sponsdelen uit met een kleine schaar, voorzichtig, zodat je niet door de wanden heen knipt. Maak de holte in het bovendeel breed genoeg voor je handrug. Knip een gat in de bodem van het onderste deel, zodat het handje erdoor kan. Maak ook een gat op die plek in de rode jam-laag.
gt animeren spons gat en uithollinggt animeren jamlaag
4. Lijm nu de jamlaag heel zorgvuldig tegen de cake aan. Gebruik hiervoor sterke lijm, smeer de randen in waar ze elkaar raken, laat even drogen tot de lijm kleverig is en plak de jamlaag op de cake vast. NU KUN JE met je hand erin het taartje laten praten. 
5. Plak er tenslotte glazuur op, van witte of roze vilt of fleece, op de bovenkant en de achterkant. Eventueel een bruin vilt op de onderkant als een soort korstje. 
6. Nu komt de versiering: toefjes van gekleurde stof of pompons, misschien een rode kers-kraal, een kaarsje van opgerold vilt, een chocoladeblaadje van bruin vilt, of wat je maar wilt.
7. Als laatste kun je je taartje op een bord zetten. Knip in een papieren feestbordje op de goede plek een gat voor je pols. Steek je hand door het bordje in het taartje (plak evt. vast) en spelen maar. Wat een feest! Voor een superprofessionele aanpak, zie deze tutorial op het kanaal Puppet Nerd zoekterm ‘Cake’.

gt animeren handpopD.     Poppenkastpop. Met een restje stof en vilt, een stukje papier, stiften en restjes maak je je eigen poppenkastpop die je met je hand bespeelt: wijsvinger in het hoofd, duim in het ene handje, middelvinger in het andere handje.
1. Neem het patroon over en knip het lijf dubbel uit stof en de handjes uit vilt. Met de naaimachine of met naald en draad naai je de naden dicht en naai je de handjes in de mouwopeningen.
2. Knip de hoofdvorm uit stevig papier en voel of je vinger knus in het gat past, niet de wijd en niet te strak. (Let op: van onderen is de cilinder expres smaller dan van boven.) Lijm de hoofd-cilinder dicht en lijm hem in de halsopening. Voor het lijmen even checken of het lekker zit voor het spelen (elke hand is anders). Zit het hoofd te wijd, plak aan de binnenkant wat flinters schuimplastic, fiberfill of kapotte panty. 
3. Teken op het hoofd een gezicht. Versier je pop met haren en/of een muts, een kroon, gekke oren of iets anders. Aangenaam kennis te maken!

gt animeren vingersE.   Je vingers kun je ook in poppen veranderen door er met scherp potlood een gezichtje op te tekenen (een paar stippen/lijntjes zijn voldoende), haar van wol op te plakken, en ze een papieren of stoffen pakje aan te trekken.  

 

Marjet de Jong 

             

Artikelen in dit thema Leven inblazen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook