Naar de overkant

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels juni 2008

De kijktafels van deze juni-maand staan in het teken van waterkant, varen, bootjes en overkant. Op de boulevard in Egmond aan Zee vond ik drie verschillende kleine bootjes: een zeilbootje, een roeibootje en een visserbootje.
Ik gebruikte ze als basis voor de kijktafels van deze maand.

drie soorten bootjes

Al enkele jaren spaar ik spulletjes voor de kijktafels. In mijn kast staan vier plastic opbergbakken, voor elk seizoen één. Uit de zomerbak diepte ik een klein, ondiep. blauw, glazen schaaltje, met een soort golfjespatroon op. "Een echt waterschaaltje" dacht ik meteen toen ik het verleden jaar zag staan bij Xenos. Verkocht.

In het eerste voorbeeld maakte ik een slootjes-waterkant.

waterkant met eendjes + roeibootje

De ondergrond is een lichtblauwe place-mat en het glazen blauwe schaaltje vormt de sloot. Het prentenboek met in de hoofdrol een eendje die alle seizoenen in een vijver woont, vormt het achterdecor. Kleine plastic kikkertjes springen in het rond. Een nep-waterlelie, een roeibootje en een kaarsje in een waterblauw houdertje en de kijktafel is compleet.

In het tweede voorbeeld speelt zich op zee af.

kijktafel met boek de eindeloze reis +zeilbootje

Ik gebruikte het prentenboek "de eindeloze reis" als basis. Wat nep-gras vormt de ene kant en het eiland op de afbeelding is de "overkant. Kiezelstenen zijn erg handig om de bladzijden van een boek open te houden. Iedereen aan boord? Daar vaar je zomaar opeens op die prachtige, diepblauwe oceaan! Wie zouden daar in de verte wonen? Mensen net als wij? Of toch anders?

In dit derde voorbeeld vormt het prentenboek "Aan de overkant" de hoofdmoot.

aan de overkant detail

Dit boek wordt -net als de andere prentenboeken die ik voor de kijktafels gebruikte- besproken in de rubriek Tips: voorlezen in de maand juni.
Hoe bereik je je buurmeisje, als er een woeste rivier tussen jou en de overkant zit?
Eén blauwe placemat, één lichtje en één prentenboek en enkele kiezelstenen zijn genoeg om een kijktafeltje te maken.


Het vierde voorbeeld heeft een strakblauwe hemel als achtergrond.

waterschaal +tekeningenhouder + bootje 2

Deze hemel is de tekeningenhouder uit het koffetje "Ga je mee?". Het kind dat zo verwonderd naar het vissersbootje kijkt dat over het meer vaart, staat op de tekeningenhouder afgebeeld. Zou Jezus in die visserboot zitten? Is dit het meer van Galilea?

Het vijfde voorbeeld speelt zich af aan de rand van de zee.

strand + bootje + zeemeeuw + doortje

Ik pakte een wit dienblad, strooide er wat schelpzand op, zette er een zeemeeuw op een strandpaal bij (Blokker). Zelfs zonder schelpjes zal geen kind meer twijfelen of dit wel het strand is! Zoek een ansichtkaart met een strandtafereel en zet deze in de gebedskaartenhouder of zoek een prentenboek dat zich aan het strand afspeelt. Ik gebruikte het boek "Doortje wil naar de zee kijken" maar iedereen ander boek dat zich aan het strand afspeelt is bruikbaar. Wel is het hier leuk, dat er een bootje op de zee vaart en eenzelfde bootje klaar ligt om aan boord te kunnen gaan. Varen maar! Naar Enge(l)land....

strand + bootje

Zet altijd een waxine-lichtje op je kijktafel. Als je het kaarsje aansteekt als je er met je kind even stil bij bent, is een gebedsmomentje zo geboren!

Het laatste voorbeeld is een kijktafel voor 24 juni: het feest van St. Jan

St. Jan kijktafel

Het boek "Van Winterkrans tot Zomerdans" vormt de basis. Van madeliefjes vlochten we kransjes en deze legde ik erbij. Ook op de afbeelding zijn de kinderen daar mee bezig. Op de roze onderzetter uit het eerste koffertje staat de tekst: Dank U wel voor deze dag.

EK

terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Naar de overkant

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook