Naar de overkant

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Zomaar wat mijmeren over overkant.

De overkant?
Je moet altijd iets doen om er te komen. Die drukke straat oversteken (niet vergeten een handje te geven, goed uitkijken hoor....), in een bootje stappen, de veerpont nemen, een brug overgaan. Contact maken met de overkant gaat niet vanzelf!

kijktafel aan de overkant

De overkant?
Heeft U als kind niet aan het Noordzeestrand gestaan en over de zee uitgekeken en steeds weer die golven zien komen aanrollen en gedacht: Enge(l)land? Hoe lang moet je dan varen? Zijn die golven niet veel te hoog? Is het niet eng? En wat als het donker wordt? Je kunt het niet zien en toch zeggen de grote mensen dat het er is? Kan ik ze geloven?

doortje kijkt over de zee met bootje detail

De overkant?
Liggen daar niet die landen en werelden die nog ontdekt kunnen worden? Waar we over kunnen fantaseren en dromen? Is het daar beter? Zijn de mensen daar anders? Zullen we er heen gaan? Spannend!

kijktafel met boek de eindeloze reis +zeilbootje

De overkant?
Jezus is vaak op en rond het meer van Galilea te vinden. Veel van zijn leerlingen waren vissers.
Jezus preekt een keer vanuit een boot, het water draagt het geluid en daardoor konden veel meer mensen hem verstaan.

Jezus preekt vanuit een bootje

We kennen het verhaal van de storm op het meer. Maar we weten ook dat Jezus soms naar de overkant wil varen. Weg van Kafarnaum, naar een eenzame plaats, waar hij tot rust kon komen en kon bidden.

storm op het meer

De overkant?
Het Joodse volk dat uit Egypte wegvlucht, het juk van Farao wil afwerpen en zich onder leiding van Mozes, een weg zoekt uit de slavernij en onderdrukking, moet de Rietzee door. Want daar aan de andere kant begint de vrijheid, daar lonkt het land van belofte.

mozes strekt zijn stok uit over het water kijkbijbel

Als Mozes - op Gods bevel- zijn staf uitstrekt over het water, zorgt een straffe wind ervoor dat ze droogvoets aan de andere kant komen. Eindelijk vrij!

eindelijk vrij aan de overkant van de rietzee

De overkant?
Gebruiken we deze term ook niet voor de hemel? Voor de plek waar God ons wacht als ons aardse bestaan eindigt? Gene zijde? Een plek van licht en warmte, een plek van oneindige liefde?De overkant?
Het lijkt zo"n gewoon woord. Je komt er niet vanzelf, staat voor het vreemde, het spannende, je moet erin geloven. Maar is ook plaats van rust, stilte en gebed. Daar ligt het beloofde land. De overkant, daar wacht God ons met open armen op.

mozes kijkt uit over de rietzee

Ga je mee naar de overkant toe?

EK

terug naar nieuwspagina
lees verder in de rubriek wortels

Artikelen in dit thema Naar de overkant

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook