Naar de overkant

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Stilte

In de vakantie en zomertijd zoeken we ontspanning. Voor de een is dat lekker actief zijn, een ander gaat cultuur opsnuiven, voor weer een ander is het de stilte zoeken. Even weg van de drukte en het gehaast van alledag.
Stilte lijkt een schaars goed te worden, een luxe bijna. Mensen gaan een paar dagen naar een klooster om zichzelf op te laden en vervolgens het hectische leven weer aan te kunnen. Is stilte alleen in een klooster te vinden? Op een plek ver weg van de gewone wereld?
Ik hoop het niet. Ik denk dat het heel goed mogelijk is om in je gewone alledaagse leven iets van stilte in te brengen. Stilte is een houding, die veel te maken heeft met aandacht. Stilte kun je oefenen.
We hebben stilte nodig. Pas wanneer het stil wordt in jezelf, kun je je eigen innerlijke stem horen. Je komt bij jezelf, bij God.

met kinderen de stilte ontdekken

Bij stilte denk je misschien niet meteen aan kinderen. Kinderen immers zijn over het algemeen juist lekker druk en levendig. Daarom was ik erg benieuwd toen ik een boek zag met de titel "Met kinderen stilte ontdekken". In dit boek staat het zoeken naar stilte in het dagelijks leven centraal. Het is een heel praktisch boek met allerlei oefeningen om te doen met je kind. Sommige zijn eenvoudig, andere oefeningen vragen wat meer tijd. Op een heel gewone dag is er veel stilte te ervaren met je kind. We moeten alleen leren om die stilte op te merken. En daar helpt dit boek op een heel praktische manier bij.

Een voorbeeld uit het boek kan dit duidelijk maken:
"Rondleiding door een kasteel. Volwassenen en kinderen schuiven in een dichte groep van de ene ruimte naar de andere en luisteren naar de uitleg van de gids. Hier is een bijzondere bouwstijl, daar een belangrijk schilderij, verderop een object met een grote geschiedenis. Plotseling merkt een moeder dat haar kind ontbreekt. Waar is het gebleven? Wanneer heeft ze het voor het laatst gezien? Ze verontschuldigt zich en loopt terug. Twee zalen, een trap, nog twee ruimtes – daar ziet ze het. Het zit op de houten vloer voor een raampje van glas in lood en laat het zonlicht beelden op haar gezicht en armen schilderen. "Kijk eens, wat mooi", zegt het stralend tegen zijn moeder.
Hoe zou u reageren?" (blz. 36-37)

kijktafel stil zijn/zomer

Wil je zelf ook eens iets ervaren van stilte? Dan is de dvd "Into great silence" een aanrader. Hierin volg je drie (!) uur lang het leven van monniken van de strengste kloosterorde in onze kerk: de Karthuizers. Er wordt bijna niet gesproken. Het kijken naar deze documentaire was voor mij een oefening in stilte. Ik merkte dat ik tijdens het kijken ernaar zelf ook stil werd. Het werd stil in mijn hoofd.

Gerda en Rüdiger Maschwitz, Met kinderen stilte ontdekken. (Ankh-Hermes, 2005) ISBN 90 202 6055 3
DVD Into great silence. Een film van Philip Gröning. (Homescreen 8 717249 471417)
Kijk ook eens op de site: www.stilte.org

terug naar nieuwspagina
lees verder in de rubriek wortels

MB

Artikelen in dit thema Naar de overkant

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook