Naar de overkant

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Voorlezen in de zomer (2008)

De prentenboeken voor deze zomermaanden staan allereerst in het teken van schaduw. Niets is zo bijzonder als je kleuter zijn of haar schaduw ontdekt. Iedereen heeft een schaduw, hij hoort bij jou... wordt langer en korter. Je ziet hem wel alleen maar als de zon schijnt. Is deze metgezel er altijd? Is het zoiets als met God? Die er wel altijd is, ook al merk en voel je het niet altijd?

De schaduw van Wolf en Lam

de schaduw van wolf en lam voorkant

Lam gaat naar Wolf en zijn schaduw loopt naast hem. Als ze bij de rivier komen, gaat de schaduw zomaar op het water liggen. Als Wolf en Lam later onder de appelboom zitten, zijn hun schaduwen zomaar opeens weg!

schaduwen van wolf en lam versmelten

De Wolf en het Lam spelen samen: een bijbels beeld van Jesaja, dat duidt op vreedzaam samenleven van wilde en tamme dieren, van vriend en vijand. In dit prentenboek spelen wolf en lam met hun schaduw. Als ze een arm om elkaar heenslaan versmelten hun schaduwen ...
Ben Kuipers en Ingrid Godon, De schaduw van Wolf en Lam, vanaf 3 jaar, isbn 978 90 258 5112 5.

De schaduw van Jan

de schaduw van jan voorkant 2

Bekroond met de kinderjury-prijs van 2001. Nog steeds een prachtig, humorvol prentenboek. Er wordt gespeeld met taal maar vooral met schaduw!

schaduw speelt


Je schaduw speelt
schaduw eet soep


en eet zelfs soep!Op de laatste pagina van dit prachtige -bijna filosofische- boek, ligt schaduw al in bed op Jan te wachten, gezellig. Harrie Geelen, De schaduw van Jan, 5+, isbn 90 214 6366 0

Echo
Het tweede thema wat we voor deze zomer kozen is het fenomeen van de echo.
Ook al iets vreemds. Niet overal kan je een echo horen. In een tunnel, een put of in een landschap met rotsen heb je de meeste kans. Het geluid moet kunnen weerkaatsen. Je roept en je krijgt antwoord terug. En dat wil een mens ook graag, dat als je roept er een reactie komt. Je bent gehoord, ik weet dat je er bent.
Er is een liedje dat begint met: Licht, Woord, antwoord.... God riep ons tot leven, geven wij antwoord?

Dit kleine versje komt uit het koffertje "Beginnen maar!"

Licht
Ik roep: mamma!!!
ze komt eraan
ik roep: licht!!!
en de lamp gaat aan!

Kleine Bever en de Echo

bever en de echo voorkant

"Kleine Bever woont aan de oever van een meer. Hij heeft geen broertjes of zusjes, maar wat nog veel erger was: hij had geen vriendjes" zo begint dit prentenboek.

bever roept en echo antwoord

Het lijkt wel of er aan de overkant iemand met hem meehuilt. Als kleine bever roept dat hij zo alleen is en een vriendje wil, antwoord er een stem hetzelfde.
Kleine Bever stapt in een bootje en komt al varend eend, otter en schildpad tegen.
Zij hebben niet geroepen, maar gaan mee op zoek naar de stem aan de overkant, waar ze wijze Bever ontmoeten. De echo is altijd aan de overkant....maar vriendjes heeft kleine Bever toch gevonden......
Amy MacDonald en Sarah Fox-Davies, Kleine Bever en de Echo, 4/5+, isbn 90 6069 766 9.

Een vrije dag

een vrije dag put

Boris de boswachter heeft een vrije dag, hij wil lekker luieren in het gras. Zijn konijnenvriendjes springen echter in het rond. Ineens is er eentje verdwenen.
Er blijkt een oude put te zijn, waar het kleine konijntje in is gevallen. Een echoput.

een vrije dag echo-put

Konijntje vindt een geheime gang. Terwijl alle dieren helpen met een zware boomstronk naar boven halen, zie je op een verrassende uitklappagina waar het kleine konijntje is gebleven...
Nick Butterworth, Een vrije dag, 3+, isbn 90 206 8791 3

Alle maanden van het jaar

Vind je het moeilijk om een goede achtergrond te vinden voor jullie kijktafeltje?
In 2007 kwam dit boek op de markt. Uitermate geschikt!

voorkant alle maanden van het jaar

Voor elke maand twee prachtige sfeerplaten, waarin de specifieke kenmerken van de natuur in die maand goed getroffen zijn.

alle maanden door het jaar julialle maanden van het jaar aug
De belevenissen van Boris met zijn hond Bas zijn klein maar fijn. Hierboven zie je voorbeelden van de maanden juli en augustus. Nannie Kuiper & Alex de Wolf, Alle maanden van het jaar, 4+, isbn 978 90 216 6503 0.
EK

terug naar nieuwspagina
lees verder in de rubriek tips

Artikelen in dit thema Naar de overkant

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook