Naar de overkant

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Echo

We kennen dit verschijnsel: lekker hard roepen in een tunnel of in een diepe put of staande tussen de bergen. Er moet wel een tegenover zijn, iets dat je stem terugkaatst. Iets roepen en niets terughoren is een teleurstelling. Er moet wel antwoord komen!

bever roept en echo antwoord

Als je zegt dat je een klankbord nodig hebt, is het niet de bedoeling dat er alleen ge-echoot wordt. Je wilt graag dat de ander zegt: "als ik het goed hoor...., dan zeg je....." Iemand die achter jouw woorden kan horen en begrijpt wat je wilt, nog eerder dan je het zelf wist: dat is een goed klankbord.

Adam geeft in het scheppingsverhaal alle dieren een naam.
"de roodbloedige mens roept namen uit voor al het vee, en het gevolgelte des hemels, voor al wat in het wild leeft op het veld; maar voor de roodbloedige mens zelf heeft hij nog geen hulp gevonden, als zijn tegenover". (Gen 1, 20, vert: de Naardense bijbel)

God besluit dan voor Adam een tegenover te scheppen, een vrouw.
Man en vrouw, ik en de ander, ik en jij; een tegenover, die niet alleen nazegt wat jij zegt, maar je helpt jezelf te vinden en te worden.

Proberen alle ouders dat niet als ze optrekken met hun kind? Dat het wordt wie het kan zijn?
Met God is het eigenlijk precies hetzelfde. Hij schiep de mensen, niet als een soort marionetten die precies doen wat hij wil. Niet als mensen die alleen maar kunnen echoën. Maar hij schept mensen met een vrije wil, die God uit vrije wil kunnen liefhebben, maar ook kunnen afwijzen.

Ik en de Ander, ik en Gij, woord- weerwoord, tij en tegentij.
Iemand die je roept en aanziet, Iemand die jou liefheeft, ook al zeg jij soms nee. Iemand die trouw blijft; wat wil een mensenkind nog meer!

EK

Artikelen in dit thema Naar de overkant

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook