Naar de overkant

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor de zomermaanden

Wat is een kijktafeltje?
Een kijktafeltje is een plekje in de woonkamer of elders in jullie huis, waar je even stil bij kunt zijn. Een rustpuntje in het gezin. Als het kaarsje brandt, zou je een kort gebed kunnen bidden. De teksten op de onderzetters uit het eerste koffertje maken hiermee al een goed begin.

pasen II met lammetjes, eieren en kruis

Hoe begin je ermee?
Om een kijktafeltje te maken is er niet veel nodig, eigenlijk zijn "andere" ogen het belangrijkste! Ogen waarmee je op een religieuze manier naar de werkelijkheid kijkt, ogen die in alle kleine momenten van het leven Gods aanwezigheid kunnen ontdekken.

kijktafel stil zijn/zomer

Maar je hebt ook enkele materiële zaken nodig.
* Een ondergrond. Bijv. een dienblad, platte glazen schaal, een kaarsen-onderbord (dan blijft het kijktafeltje verplaatsbaar) of enkele place-mats of gekleurde lapjes passend bij de kleuren van de vier seizoenen.
* Een prentenboek met afbeeldingen "door alle maanden van het jaar heen" of ansichtkaarten (sparen) of plaatjes uit tijdschriften of het afbeeldingenbestand van Google, waardoor iets zichtbaar wordt van de tijd van het jaar.
* Een waxine-lichtje (in een houdertje)
* Klein vaasje voor bloemetjes
* Het liefst ook de vier onderzetters, de gebedskaarten en kaartenhouder en tekeningenhouder uit de geloofskoffertjes.

Je kinderen doen mee
Je kinderen vinden vaak buiten van alles wat een plaatsje kan vinden op de kijktafel, maar loop ook eens "met andere ogen" door de Hema, Blokker, V&D, Xenos of IKEA en zoek naar "seizoenspulletjes" en/of spullen met een religieuze duiding. Bewaar de spulletjes voor je kijktafeltjes. Het feest van de herhaling en herkenning is zo makkelijk te realiseren. Je hoeft niet elke keer iets heel nieuws te verzinnen. Schelpen of enkele ijs-parasolletjes maken het elk jaar wéér zomer!
Ik heb één plank in een kast met daarop vier bewaarbakken, voor elk seizoen één.

Kijktafels voor de zomer 2008
De kijktafels voor de zomermaanden juli en augustus staan in het teken van zomer, schaduw en echo.

zomerse vogeltjesboom + bloemenkaart + lichtje

Schaduw

Op de vensterbank zette ik een blauwe houten (sieraden)boom. Twee kleine vogeltjes maken hem vrolijk. Het waxinelichtje zette ik in een geel glazen houdertje (ik vond deze in verschillende kleuren bij IKEA)
De kaart met zomerse bloemen (eigen verzameling) zette ik in de gebedskaarthouder. Een bij en een krekel (Xenos) maken er helemaal zomer van!

kijktafel schaduw

Tja en dan plotseling op een zonnige dag, verschijnt deze prachtige schaduw!

schaduw van jan II

Het prentenboek "de schaduw van Jan" wordt ook in de rubriek Tips besproken. Hier vormt dit boek het decor voor een kijktafeltje met als thema "schaduw". De ondergrond is een voile-groenachtige stof. Enkele klimopblaadjes en bloemetjes uit de tuin schikte ik op de voorgrond, samen met wat houten bloemetjes. Het kaarsje kleurt er prachtig bij!

Jan en schaduw rusten uit III

Een andere bladzij van het boek "de schaduw van Jan" roept associaties op met de zonnebloemvelden in Frankrijk en de schilderijen van Vincent van Gogh. Jan en zijn schaduw rusten hier uit van een hardloopwedstrijd, die geen van beiden kon winnen.

Echo

kijktafel kleine bever en de echo
Het thema "echo" is iets moeilijker te verbeelden. Ik gebruikte als achtergrond het boek "Kleine Bever en de Echo", ook dit boek wordt in de rubriek Tips besproken.
Kleine Bever roept hier uit alle macht. Maar tegelijkertijd is het een prachtige plaat van een mooi, verstild meer. Het boek staat op een lichtblauwe place-mat en het waxinelichtje in een lichtblauwe houder. De bloemetjes komen uit de tuin en staan in een blauw borrelglaasje.

Zomer

roze rieten zomerschaal met slippers, schelpen, parasol, onderzetter

Verleden jaar zag ik bij V&D in een bak "alles voor één euro", deze rieten, roze gaatjes schaal. Daar hoef je niet veel op te zetten om een zomers gevoel bij te krijgen. Twee kaarsjes in de vorm van strandslippers, enkele schelpjes en ijs-parasolletjes en het is zomer op jullie (eet)tafel. Het lichtje staat op de roze onderzetter met de tekst: "Dank U wel voor deze dag".

kijktafel alle maanden juni zwemmen + boom

In de boekwinkel vond ik een prachtig boek: "Alle maanden van het jaar" van Nannie Kuiper & Alex de Wolf. (zie ook Tips) Een klein jongentje, Boris, speelt de hoofdrol en beleeft buiten met zijn hond, Basje, elke maand een klein avontuur. Prachtige sfeer-platen. Dit is één van de twee juli-pagina"s, waarop Boris aan het zwemmen is. De vogeltjes-boom past er prima bij.

kijktafel alle maanden juli/aug breed

De platen van augustus (picknicken in het bos en een ontmoeting met een schaapskudde) vormen de achtergrond van deze voorbeeld- kijktafel. Een groene place-mat vormt de ondergrond, het lichtje op de roze onderzetter en een echt klein mandje met een rood geblokt kleedje (uit karton geknipt) accentueert het picknick-zomer-gevoel!

zomer, bloemen + groen kaarsje

Dit hele kleine sfeerplekje maakte ik met behulp van een zomerse kaart die ik in de gebedskaartenhouder zette, enkele bloemtjes en een kaarsje. Klein maar fijn.

kijktafel zomer op roze rieten schaal

Op dezelfde rieten "zomerse" schaal legde ik wat kleine houten bloemetjes. Het picknickmandje, het lichtje en de bloemetjes zijn de eerste dingen die een plaatsje vonden op de schaal. Wat komt er nog meer bij? Steentjes, veertjes, een slakkehuisje?

EK

terug naar nieuwspagina
naar kijktafels 2007 met o.a. met thema vakantie en stilte

Artikelen in dit thema Naar de overkant

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook