Naar de overkant

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Mis de boot niet

De zomer is dé periode bij uitstek dat we met de boot erop uit gaan. Lekker toch, varen naar één van de waddeneilanden bijvoorbeeld of naar Engeland, of gewoon met een kano of roeibootje op een meertje of rivier.

rivier uit hoe de reus zijn naam kreeg

Wist jij dat "boten" en "varen" ook veelvoorkomende geloofssymbolen zijn? Denk aan de ark van Noach, waardoor de trouwe dienaar van God en zijn familie de zondvloed overleven (Genesis 5,6-9,17). Hier staat de boot symbool voor Gods bescherming en redding. In het verhaal van Jona en de grote vis echter zien we de boot in een ander licht, want Jona stapt het schip in om weg te vluchten van God (Jona 1,3). Jona heeft een opdracht gekregen van de Heer, maar hij wil liever naar Tarsis (de verste verte) dan Gods opdracht uitvoeren.

In het Nieuwe Testament vinden wij een mooi contrast tussen drijven op een boot (eindeloos blijven zoeken in het leven) en het "vaste grond" van leerlingschap. In antwoord op de roeping van Jezus, brachten de vissers Simon (Petrus), Jakobus en Johannes “de boten aan land, lieten alles achter en volgden Hem” (Lucas 5,1-11). En in Handelingen van de Apostelen gebruikt de heilige Paulus een boot om het evangelie te verkondigen aan het Middellandse Zeegebied. Lees het spannende verhaal over zijn schipbreuk in Handelingen 27-28.

vissen op het meer van galilea

Ten slotte, als we toch hiermee bezig zijn, wist jij dat Sint-Nicolaas de patroonheilige van zeemannen is? En dat het anker symbool staat voor Christus? Kijk eens naar de vorm van een anker, waarin een kruis te vinden is. Dit was een geheim teken voor Christus in de tijd van de vervolging van christenen onder de Romeinen. Christus, anker van ons leven!

TS

terug naar nieuwspagina
lees verder in de rubriek wortels

Artikelen in dit thema Naar de overkant

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook