Stenen gaan leven I

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Goede week met behulp van prentenboek

Met behulp van een kinderbijbel kan je dag voor dag de Goede Week visualiseren. Kijk of de illustraties bruikbaar zijn om van dag tot dag de Goede Week zichtbaar te maken. Dit jaar gebruikte ik het prentenboek "Het Paasverhaal" van Brian Wildsmith verkrijgbaar bij de KBS , in dit boek vergezelt een ezeltje Jezus op zijn weg.

het paasverhaal voorkant

De blauwe "boom" houdt de bladzijden goed open, maar met behulp van enkele kiezels gaat dat ook goed. Ik zocht bijpassende symbolen, maar ook zonder deze symbolen kan je dit idee gebruiken. De ondergrond is een lichtgroene place-mat. Het waxine-lichtje zette ik in een passend houdertje. Met behulp van de palmtakjes (buxus) en een (klimop)plantje heb je al snel een mooi plekje op de schoorsteen, boekenkast of vensterbank gemaakt.

Zet iedere dag het boek open bij de pagina van de dag. Natuurlijk lees je het verhaal vanaf de intocht in Jeruzalem tot en met de ontmoeting van Jezus met Maria Magdalena in de tuin op Paasmorgen in stukjes voor!

Palmzondag

Palmzondag 2 Brian W

Je begint met deze opstelling op Palmzondag.
Zet het boek open en leg er de gewijde palmtakjes bij die je vanuit de viering mee naar huis hebt genomen.

Witte Donderdag

Witte Donderdag 2 Brian W

Op Witte Donderdag viert Jezus met zijn leerlingen het Joodse Paasfeest, het feest waarop de bevrijding uit Egypte wordt herdacht. Het ongedesemde brood en de wijn waren -en zijn nog steeds- onderdeel van een Joodse Pesach-maaltijd.
Maar vanaf die avond geeft Jezus een nieuwe betekenis aan dit brood en wijn. Telkens als jullie dit brood breken en delen en deze wijn drinken, denk dan aan mij. Want dit brood is mijn lichaam dat voor jullie gebroken wordt en deze wijn is mijn bloed dat voor jullie vergoten wordt, tot vergeving van de zonden. Feitelijk was deze maaltijd van Jezus en zijn leerlingen de eerste Eucharistieviering.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag 1 Brian W

Op Goede Vrijdag kan je kiezen welke pagina je openzet. Zo kan je verschillende aspecten van de kruisweg benadrukken. Jezus met het kruis op zijn schouders, staat voor het feit dat hij al het verdriet en lijden van de mensen wil (mee)dragen. We kunnen ons verdriet aan hem toevertrouwen.

Goede Vrijdag 3 Brian W.

Op deze pagina sterft Jezus aan het kruis. Veel ouders zouden deze bladzijde het liefst maar overslaan. Het doet denken aan marteling, onrecht en een gruwelijke dood. Dat was het ook. En vandaag de dag sterven er nog steeds mensen op deze manier. Jezus heeft al het lijden op zich willen nemen, hoe het zich ook manifesteert. Ik vind dat een enorme troost. God laat ons niet in de steek, nooit!

Passende symbolen voor Goede Vrijdag zouden kunnen zijn: een dobbelsteen (de soldaten dobbelden om de kleren van Jezus, een haan (het verraad van Petrus) of bijvoorbeeld een Christusdoorn.

"s Avonds wordt Jezus van het kruis afgenomen, in doeken gewikkeld en in een graf gelegd.

Goede Vrijdag 2 Brian W.

Pasen

paasmorgen 1 Brian W.

Op Paasmorgen vinden de vrouwen het lege graf. De engelen zeggen hun: "Hij is niet hier. Hij is verrezen zoals hij gezegd heeft. Hij gaat jullie voor naar Galilea". Galilea is de landstreek waar de leerlingen vandaan komen, de plaats van het gewone leven: daar moet het gebeuren: als jullie elkaar liefhebben, dan ben ik in jullie midden. De verrezen Heer is te herkennen en te ontmoeten als je in zijn voetsporen treedt! Gods liefde is sterker dan de dood, geeft nieuw leven!

paasmorgen 2 Brian W.

Maria Magdalena herkent als eerste de verrezen Jezus. Hij noemt haar bij haar naam en Maria zegt "meester" tegen Jezus. Jezus roept ons, zijn huidige leerlingen, ook bij onze naam op deze Paasmorgen. Geloof je in Gods liefde, die de dood overwint?

EK

terug naar nieuwspagina
naar kijktafels voor Pasen

Artikelen in dit thema Stenen gaan leven I

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook