Stenen gaan leven I

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Veertig-dagentijd met kleine kinderen

De Veertigdagentijd duurt voor een kind best lang, ruim 6 weken (vergelijk: Advent duurt maar 4 weken). In 2010 duurt hij van 17 februari tot 4 april. Hoe houd je de spanning erin?

vaas met kuikentjes beplakt (aftellen naar Pasen)

Tip 1. Door de boog CONCREET te maken. Maak iets bijzonders van Pasen. Hang een afstreepkalender op, plak elke dag een klein vilten kuikentje op de vaas waar de paastakken inkomen (Xenos). Zaai langzaam ontkiemend zaad, of zet een vastendoosje neer waar elke dag een munt in gaat tot hij vol is. Spreek versobering af gedurende die weken.

stgl muur met afrika-prints + spaarboxje derde wereld-steentjes

Tip 2. Door de periode in TWEE DELEN te knippen. De kerk kent "halfvasten", een feestelijke zondag midden in de Veertigdagentijd op 7 maart. Die zondag heet in het Latijn Laetare (wees blij).

Tip 3. Door de periode (gevoelsmatig) te VERKORTEN. Met kinderen kun je naar Palmpasen toeleven. Dit valt een week vóór Pasen, op 28 maart. Palmpasen is concreet omdat je zaterdag 27 maart een Palmpaasstok kunt versieren, die je zondag wegbrengt naar een zieke. In je parochie is er wellicht een knutselmiddag op 27 maart of een kinderviering op 28 maart.Tip 4. Maak de periode nog compacter (als je kinderen klein zijn). Maak er een VEERTIENDAGENTIJD van, van zondag 21 maart tot 4 april. Je leeft één week toe naar Palmpasen en nog één week - de Goede Week - naar Pasen. In die twee weken kun je wat over Jezus vertellen bijv. door enkele verhalen uit de kinderbijbel voor te lezen.Tip 5. Ons thema 'stenen gaan leven' is voor peuters TE MOEILIJK. Maak voor hen vanaf palmzondag een kijktafel 'van woestijn naar paastuin'. Je begint met een schaal met alleen zand. Voeg dan elke dag van de Goede Week iets toe. Stenen, water, plantje, aarde, zaadjes van tuinkers. Op Paaszaterdag vul je de schaal op met kleine narcisjes, paaseitjes en natuurlijk een lichtje!

woestijn-paastuin Pasen II

Tip 6. Ga met je kinderen naar BUITEN, naar het park en bos. Laat ze zien hoe de natuur ontluikt. Bolletjes die boven de grond komen, takken die uitbotten, vogels en eenden die nestjes gaan maken! Zo wordt Pasen, het feest van het nieuwe leven concreet zichtbaar. En natuurlijk tijdens deze ontdekkingstocht lekker genieten in de speeltuin!

forsythia-tak

MdJ

Artikelen in dit thema Stenen gaan leven I

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook