Stenen gaan leven I

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Voorleesverhaal: De koning en het carnaval

Verboden Carnaval te vieren!

(vgl. Mc. 2, 23-36)

Er was eens...

een land waar de mensen dol waren op carnaval. Er was één probleem: ze dronken altijd veel te veel bier. En daarom gebeurden er veel ongelukken in het verkeer als de mensen naar huis gingen.

Rode neuzen verboden

De koning van het land dacht: "daar moet ik wat aan doen. Al die dronken mensen met hun rode neuzen. Ik weet het al: rode neuzen zijn voortaan verboden!" Maar de mensen verzonnen er iets op: ze maakten hun gezicht wit met schmink, zodat niemand kon zien dat ze een rode neus hadden. En dus verbood de koning ook witte gezichten. Toen verborgen mensen hun gezicht en hun rode neuzen met maskers en feestmutsen. En dus werden ook feestmaskers, hoeden en feestmutsen verboden. Mensen gingen zich verkleden, zodat de politie ze niet zou herkennen. Daarom werden ook verkleedkleren verboden. En zo kwamen er steeds meer regels. Je mocht zelfs niet meer lachen en zingen!

Jaren later...

Jaren later, op een winteravond, liep de koning over straat. Het was ijskoud. Hij liep langs een huis toen hij plotseling binnen muziek hoorde. Nieuwsgierig keek hij door het raam. Daar waren mensen stiekem de verjaardag aan het vieren van een ziek kind. Ze hadden rode neuzen opgezet om haar vrolijk te maken, er waren clowns met witte gezichten en verkleedkleren, ze lachten en zongen een lied. De koning herinnerde zich hoe zijn vader en moeder vroeger dat liedje zongen bij zijn verjaardag. Het hart van de koning smolt. En hij begon zachtjes mee te zingen met het liedje.

Plotseling...

Ineens werd hij door twee soldaten ruw vastgepakt. De koning schrok zich een ongeluk! "U wordt gearresteerd! U heeft een rode neus, en dat is verboden!" "J-Ja maar... zei de koning, dat komt door de kou!" "U heeft een wit gezicht, en dat is verboden!" "D-dat komt door de schrik!" "U heeft een feestmuts op, en dat is verboden!" "D-dat is mijn kroon!" "U hebt zich verkleed als de koning, en dat is verboden!" "M..maar ik BEN de koning!" stamelde de koning. "Ja, ja!" zeiden de soldaten. "En wij zijn zeker Bassie en Adriaan? De echte koning zou hier nooit staan zingen, want zingen is verboden!" De koning werd door de soldaten naar de gevangenis gebracht.

De volgende dag...

De volgende dag, toen het licht was geworden, schrokken de soldaten zich een hoedje, want ineens zagen ze dat het WEL de koning was!! "W..we hebben alles precies volgens de regels gedaan" zeiden ze. "Rode neuzen, witte gezichten, feestkleren, lachen en zingen zijn toch verboden?" En angstig keken ze naar de koning. Maar deze begon hartelijk te lachen. Hij schaterde het uit. "Jullie hebben mij gisteren een mooie les geleerd!" zei hij tegen de soldaten. "Nu begrijp ik wat een domme koning ik ben geweest! De regels zijn er voor de mens, niet de mens voor de regels! Vanaf vandaag mag iedereen weer feestvieren. Maar ik maak één nieuwe regel: iedereen die een rode neus heeft wordt gratis thuisgebracht door mijn soldaten!

En zo liep het toch nog goed af met het carnaval in dat land. En de mensen daar leefden nog lang en gelukkig!

bron: Cats-kids

terug naar nieuwspagina
naar Noortje Bol en het Paasorkest

Artikelen in dit thema Stenen gaan leven I

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook