Stenen gaan leven I

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Stenen gaan leven, 40 dagentijd 2010

Stenen gaan leven

stenen in rivier

'Stenen gaan leven' is het thema van de kijktafel de komende weken. Stenen kun je zien als saaie dode dingen, maar ook als indrukwekkende symbolen. Mediteer maar eens bij een steen (zelf of samen met kinderen). Hoe is een kei ontstaan? Uit gesteente, onvoorstelbaar lang geleden gevormd uit de vloeibare diepte van de aardbol. Opgestuwd tot een berg, afgebrokkeld door hitte en kou, gepolijst door stromend water… En als de steen nog verder verbrokkelt, wordt hij tot zand. Leg een steen in een schaal met zand en je hebt een verhaal.
Zo kunnen onopvallende dingen ons brengen bij verwondering over het bestaan van de aarde en het leven.

stukje muur van bakstenen

De steen vertelt nog meer verhalen. Zoals water symbool is voor dood en leven, voor verdrinking en groei, zo staat ook de steen voor leven én dood. Leven: op een rots kun je bouwen, het is een fundament. Met stenen kun je bouwen. Stenen kunnen samen en huis worden om in te wonen. Van stenen bouw je een muur om je te beschermen. Maar een steen kan ook gebruikt worden om te doden, te vernielen.

paasmorgen 1 Brian W.

Een derde symboliek, die speciaal in de veertigdagentijd aanspreekt, is: de steen als symbool van de dood, het graf. Het leven is voorbij, zand erover, steen ervoor. Maar met Pasen is de grafsteen, weggerold van het graf, het teken van de wonderbaarlijke opstanding van Jezus. De warmte van het leven overwint de kilheid van de dood. Gods kracht is sterker dan rots.

Jacob bij de put illustratie uit Cramer/Schaap

In bijbelverhalen komt de steen ook vaak voor, ontdek ze zelf maar. Je kunt ze in veel kinderbijbels vinden. Denk aan de toren van Babel, de bouw van de piramides in Egypte, de stenen tafelen waarop God zijn tien woorden schrijft, de twaalf stenen voor de 12 stammen van Israël, het instorten van de muren van Jericho, David die de reus Goliath raakt met een steen uit zijn slinger, de herbouw van de muren van Jeruzalem, en in het Nieuwe Testament de parabels van het huis op zand en op rots, de weggerolde steen op Paasmorgen. Ten slotte het beeld van Jezus als hoeksteen onder de kerk, het "gebouw van mensen" van goede wil. In de bijdrage 'stenen in bijbels perspectief' lees je nog veel meer interessante aspecten van stenen in de bijbel!

stgl samen doen; edelstenen

Daarom gebruiken we voor deze veertigdagentijd stenen op de kijktafel! Je kinderen zullen niet alleen gevoel voor symboliek ontwikkelen, maar misschien ook wel met extra aandacht stenen gaan verzamelen tijdens een wandeling, in een meer of riviertje, of in een winkel voor mineralen. Moedig hen daarin aan, het is een spiritueel talent!

kind bij bergbeekje

MdJ


terug naar nieuwspagina
lees verder in de rubriek Wortels

Artikelen in dit thema Stenen gaan leven I

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook